Minna Siira:

Puheensorinaa ja politiikkataitoja

Blogi

Viikonloppuna oli piirikokous. Lumijoen liikuntahallissa kuului iloinen puheensorina, kun tavattiin lähikokouksessa pitkästä aikaa. Olihan se mukavaa.

Ministeri Lintilä piti erinomaisen puheen. Piirin puheenjohtajisto, piirihallitus ja 65 aluevaaliehdokasta valittiin sekä linjattiin seuravan vuoden toimintaa.

Istuin kokouksen sihteerinä. Katselin pöydän takaa upeita maakuntamme järjestötoimijoita.

Järjestötyö, politiikan teko on useimmiten puurtamista, perehtymistä, asioiden selvittämistä ja pohdintaa eurojen kohdentamisesta. Eli siis työtä, joka vaatii sitkeyttä, mutta jota jaksaa, kun taustalla on ajatus kehittää omaa kuntaa tai maakuntaa, Suomea tai keskustaa. 

Politiikka ja järjestötyö ei saisi olla irtopisteiden keräilyä, kampituksia tai nokkelia twiittejä.

Järjestötyö perustuu osallisuuden vahvistamiseen. Toiminta yhteisöllistää.

Aktiivisella ihmisellä on halu tehdä ja kyky vaikuttaa asioihin. Saattaa olla, että joku tekee mieluummin itse kuin pyytää apua.

Avun pyytämisessä ei kuitenkaan menetä mitään. Päinvastoin. Moni on halukas toimimaan, kunhan hoksatakaan pyytää heitä mukaan. Toisia on rohkaistava ja tuettava, opetetaan ja motivoidaan toisiamme.

Järjestötyö ei aina ole helppoa. Välillä tuntuu kuin vetäisi kivirekeä perässään. Välillä väsyttää ja turhauttaa. Joskus iskee jopa apatia. Aina ei voi mennä hyvin. Ei sinulla, ei minulla, eikä keskustalla. Höyryjä on lupa  päästää ulos, kun sen aika koittaa. Höyrytään mieluummin kuitenkin omissa joukoissa.

Toimivan järjestön keskeinen ominaisuus on kyky sietää ja työstää jännitteitä.

Monesta toimijasta harjoitus on tehnyt mestarin, esimerkiksi esiintymisessä.  Esiintymistaito on yksi niistä taidoista, joita järjestötoiminta kehittää. Muita ovat esimerkiksi taidot toimia ryhmässä, ratkaista ongelmia, hankkia tietoa ja organisoida tehokkaasti.

Muita järjestöelämässä karttuvia arvokkaita taitoja ovat tapahtumien järjestäminen, johtamis- ja alaistaidot sekä tehokkaiden palaverien pitäminen. Listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Voin kokemuksesta sanoa, että järjestötoiminta vie mukanaan ja osaa aina myös yllättää.

Välillä järjestöelämässä tulee vastaan myös kampittaja. Pyrkimys keskinäisen luottamuksen rakentamiseen ja toisaalta kilpailu, kateus ja tarve kontrolloida toista värittävät järjestöjen elämää. 

Toimivan järjestön keskeinen ominaisuus on kyky sietää ja työstää jännitteitä.

Kaikkein tärkein järjestötyössä olet ihminen, juuri sinä. Ihmisestä lähtee se muutos, joka vie puoluettamme eteenpäin.

Tarvitaan se lähtöpotkun antaja ja yhteen hiileen puhaltaja, jonka ansiosta asia ja muutos lähtee liikkeelle.

Asenteita ja kulttuuria ei muuteta hetkessä. Kun meistä jokainen ottaa pienen askeleen, syntyy monta pientä askelta, joka on yksi iso askel.

Minna Siira Minna Siira on keskustan Pohjois-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja. Viime vaalikaudella hän toimi valtioneuvoston kansliassa hallinnollisena avustajana ja sitä ennen puoluetoimistolla keskustan hallintosihteerinä.