Minna Siira:

Demokratian karnevaali

Blogi

Sosiaalinen media on täyttynyt vaalimainoksilla ja mitä lähemmäksi vaaleja tullaan, sitä enemmän niitä on. 

Näinä päivinä ehdokkaat pääsivät jalkautumaan taas toreilla ja kaduilla. Pitkästä aikaa rajoitusten jälkeen.

Ilmassa on samaa tunnelmaa kuin kesälaitumille pääsyssä. Siitepölyä menee silmäkulmaan, kun näkee pitkästä aikaa tuttuja kasvoja. Samalla tunnen kuplivaa iloa ja naurattaa. Meidän joukko on iskuvalmiina ja tekee kovasti töitä. 

Muutaman kuukauden ajan meitä viihdyttänyt demokratian karnevaali eli kuntavaalit ovat ilonamme vielä 11 päivää.

On ollut ilo seurata innokkaita ehdokkaita ja tolkkuja tukijoukkoja. Paljon kannanottoja, mainosten tekemistä, kohtaamisia ihmisten kanssa. Aina ei löydy vastauksia tai ratkaisuja, ainakaan helppoja tai mustavalkoisia.

Mutta parhaansa voi aina tehdä, auttaa, opastaa, kuunnella, olla läsnä. Ihmisenä ihmiselle. Sitäkin se yhteisten asioiden hoitaminen on.

Jaksetaan vielä ilolla ja innolla vaalipäivään saakka.

Vaikka itsestä tuntuu, että työtä on jo tehty ja kaikki on sanottu, niin juostaan maaliin saakka. Moni vielä pohtii, kenelle annan ääneni. Ennakkoäänestysaikaa on vielä jäljellä. Vaalipäivän aattonakin osalla on ratkaisu hakusessa. Tsempataan ja tuetaan toisiamme.

Näytetään, että keskustan joukkueessa on hyvä henki ja katse eteenpäin.

Keskustelutilaisuudet toimivat myös järjestötyötä tukevina poliittisina tilaisuuksina.

Mitä sitten kuntavaalien jälkeen? 

Kun äänet on laskettu ja tulos julistettu, niin vaikuttaminen jatkuu. Ehdokkaista osalla se jatkuu valtuustossa, lautakunnissa tai valiokunnissa.

Toisten vaikuttaminen jatkuu muilla keinoin. Eikä tätä suinkaan tarvitse tehdä yksin, vaan vaikuttaa voi myös oman paikallisyhdistyksen tai kunnallisjärjestösi kautta. Aina voi myös nykäistä omaa valtuutettua hihasta. Ellei se jo katso peilistä takaisin. 

Käytetään ääntä eri tavoin myös vaalien jälkeen. Aktiivisille vaikuttajille löytyy tarvittaessa palstatilaa. Voit kirjoittaa edelleen paikallislehtien mielipidepalstoille, ryhtyä kolumnistiksi tai perustaa oman blogin.

Somessakin voi olla rakentava ja ratkaisuhakuinen. Kansalaisaktiivisuudelle ei ole rajaa.  

Keskustelutilaisuudet ja erilaiset tapahtumat houkuttelevat ja sitouttavat jäsenet yhdistyksen toimintaan niin vaalien alla kuin niiden välissä.

Keskustelutilaisuudet toimivat myös järjestötyötä tukevina poliittisina tilaisuuksina. Monipuolisella toiminnalla viestitään Keskustan aktiivisuudesta kunnassa. 

Kuntavaalit ovat myös aikaa, jolloin saamme uusia jäseniä puolueeseen. Joku voi tulla vähän arkaillen Teams-tapaamiseen tai torin reunalle seuraamaan.

Otetaan uudet ihmiset vastaan lämpimästi ja toivotetaan heidät tervetulleiksi. Kysytään jäseneksi. Näin toimintaan saadaan uusia tuulia ja ideoita. Annetaan heille myös tehtäviä ja vastuuta. Eikä jätetä ketään yksin.

Vanhalle konkarille itsestäänselvä asia voi olla uudelle täysi mysteeri.

Olemme tehneet vaaleja varten yhdessä hurjan pohjatyön ja siksi kintaat ei saa nyt kalkkiviivoilla tipahtaa.

Tehdään loppurutistuksesta iloinen ja hyvähenkinen ehdokasjoukon ja järjestöväen, jäsenistön ja äänestäjien kuntavaalikarnevaali. 

Minna Siira Minna Siira on keskustan Pohjois-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja. Viime vaalikaudella hän toimi valtioneuvoston kansliassa hallinnollisena avustajana ja sitä ennen puoluetoimistolla keskustan hallintosihteerinä.