Varsinais-Suomen piirikokouksessa iloittiin maakunnista – "täyttävät demokrativajeen"
Päätöksiä teidät on valittu tekemään, tehkää niitä, näin tiivisti Keskustan Varsinais-Suomen piirin puheenjohtaja Jani Kurvinen kentältä tulevan viestin piirin kokouksessa Uudessakaupungissa lauantaina.
Myös kokouksen keskustelussa tuli tukea hallituksen vaikeillekin ratkaisuille.
Eniten puheenvuoroissa pohdittiin maakunnan kattavan itsehallintoalueen tuloa.
Sata vuotta puolueen ohjelmassa ollut tavoite on toteutumassa.
Keskeisten kunnille tähän asti kuuluneiden tehtävien siirtyminen uudelle toimijalle ja kuntien tehtävät uudessa tilanteessa on silti niin iso muutos, ettei sitä vielä edes täysin ymmärretä.
– Itsehallintoalueen sijasta Kotimaisten kielten tutkimuskeskus suosittelee sanaa maakunta – se tästä tuli! totesi keskustelua alustanut puolueen varapuheenjohtaja Annika Saarikko hilpeänä.
Saarikko etsi näkökulmaa monien tapahtumien syksyyn keskustan arvopohjan, kuten ylisukupolvisuuden ja kohtuullisuuden kautta.
Kevään vaalien ”Suomi nousuun” -tavoite ei saa kadota mielistä, sillä siihen hallituksen ensimmäisen puolen vuoden aikana tekemä työ lopulta tähtää – myös ne asiat, joita ei ole helppo niellä.
– Onko kohtuullista, että joudumme ottamaan niin monelta pois? Kyllä, kun katsomme riittävän kauas, Saarikko sanoi.
Hallituksen työelämälle tekemät esitykset ovat Saarikon mielestä kohtuullisia, sillä ei voi olla niin, että vain heikoimmassa asemassa ja sosiaaliturvan varassa olevilta otetaan.
Sote-ratkaisussa järjestetään suomalaisten palvelut ja niiden hallinto aivan uudella tavalla 18 itsehallintoalueelle. Historiallinen tavoite oli ensimmäisen kerran puolueen periaateohjelmassa jo vuonna 1914.
Keskustelussa pohdittiin maakuntamallia, sen merkitystä ja siihen valmistautumista.
Hyvän sote-uudistuksen tekeminen Varsinais-Suomessa on varsinaissuomalaisten omalla vastuulla, muistutti kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä.
Varsinais-Suomen Keskustanaisten Minna Luotonen Mynämäestä korosti SO:n ja TE:n yhdistämisen haastetta – ne pitää saada yhteen eikä kahteen.
Myös Matti Valkeinen Uudestakaupungista toi esiin sosiaalipuolen osuutta tulevassa uudistuksessa – lonkkaleikkaus ei ole lähipalvelu, mutta sosiaalipuolen palveluja tarvitaan usein kuukausia.
Turkulainen Matias Ollila antoi tukensa hallitukselle ja näki uudistuksen täyttävän demokratiavajeen, joka nyt on maakunnissa.
Pitkälti säädeltyjen ja kuntayhtymissä ja sairaanhoitopiireissä kuntien ulottumattomissa hoidettujen sote-asioiden poistuessa kunnat voivat keskittyä paremmin niihin asioihin, jotka jäävät.
Piirin puheenjohtaja Jani Kurvisen luettelossa niitä olivat varhaiskasvatus, sivistystoimi, elinkeinotoimi, kulttuuri, vapaa-aika ja kaavoitus.
Someron Leo Haltsonen suositteli varovaisuutta kunnille jäävien tehtävien karsinnassa. Kuka muukaan ne paremmin osaisi?
Myös maaseutuvirasto, perustulomalli ja merimetsot saivat osansa puhujilta.
Uusikaupunkilaisen Olli Laivon peräämiin merimetsoihin saatiin jo kokouksen aikana ministerin vastaus. Mietinnän takaraja on 15. maaliskuuta.
Kokous otti kantaa tieasioihin ja muistutti Varsinais-Suomen perusväylien kunnossapidon tärkeydestä.
Somerolainen Jani Kurvinen valittiin jatkamaan piirin puheenjohtajana. Varapuheenjohtajina jatkavat Minna Luotonen Mynämäestä ja Anna Sirkiä Turusta.
Piirihallitukseen valittiin uusina Ilona Koivunalho Turusta, Tanja Lujala Paimiosta, Annina Ruottu Liedosta, Mika Paukkeri Salosta, Minna Kajander Pöytyältä ja Heikki Vainio Loimaalta.
Piirihallituksessa jatkavat Minna Anttonen Liedosta, Saara Sirkiä Turusta, Kenneth Sundberg Aurasta, Samuli Santalahti Naantalista, Kalle Suomela Turusta, Eero Vainio Raisiosta, Timo Virtanen Nousiaisista, Eija Järvelä Salosta, Jari J. Laiho Salosta ja Jarmo Mäki-Arvela Laitilasta.