Savola: Valiokunnan kanta asedirektiiviin tiukka ja oikea

Asedirektiivi

Kansanedustaja, puolustusvaliokunnan jäsen ja Reserviläisliiton puheenjohtaja Mikko Savola on tyytyväinen valiokunnan tiukkaan kantaan asedirektiivistä.

Valiokunta linjasi keskiviikkona, ettei vapaaehtoisen maanpuolustuksen toimintaedellytyksiä saa heikentää EU:n asedirektiivillä.

– Puolustusvaliokunnan linja asiantuntijavaliokuntana on asedirektiiviasiassa on tiukka, realistinen ja oikea.

Myös Reserviläisliittoa kuullut puolustusvaliokunta katsoo, ettei EU:n asedirektiiviä voi Suomessa panna sellaisenaan täytäntöön.

Valiokunnan mukaan asedirektiivi heikentäisi merkittävästi vapaaehtoisen maanpuolustustyön ja -koulutuksen mahdollisuuksia tukea Puolustusvoimien kertausharjoituskoulutusta.

Tämä heikentäisi Suomen yleisen asevelvollisuuden ja suuren reservin varaan rakentuvan puolustusjärjestelmän uskottavuutta.

Asedirektiiviehdotus kieltäisi muun muassa sotilaskivääreitä muistuttavat puoliautomaattikiväärit yksityishenkilöiltä. Näitä aseita käytetään paljon reserviläisten harjoittelussa ja vapaaehtoisessa maanpuolustuskoulutuksessa.

Savola muistuttaa, että reserviläiskiväärit kieltämällä ei kyetä tehokkaasti vaikuttamaan terrorismiin Euroopassa.

– On hyvä että valiokunnalla on tiukka linja. Terrorismin torjuntaan suunnattavat toimet tulee tehdä niin, etteivät ne vaaranna EU jäsenmaiden omia puolustusratkaisuja.