Rossi: Maitolitran hintaa pitää nostaa kymmenen senttiä

Maidon hinta

Kansanedustaja Markku Rossi (kesk.) haastaa meijerit ja kaupan toimijat nostamaan maidon litrahintaa kymmenellä sentillä ja tilittämään sen lyhentämättömänä maidontuottajille.

– Nestemäisten maitotuotteiden kulutuksen osuus maidon tuotannosta on 45 prosenttia, joten kymmenen sentin korotus kaupan maitolitraan toisi liki viisi senttiä lisää tuottajahintaan, Rossi kirjoittaa.

– Uskallan väittää, että kun joku kaupan suurista ketjuista tarttuu haasteeseen, kyseisen ketjun myynti  lisääntyy. Nyt pallo on erityisesti S-ryhmällä, K-ryhmällä ja Lidlillä.

Maidonhintaa pitäisi Rossin mielestä nostaa suomalaisen maidontuotannon kriisin vuoksi, jonka ovat aiheuttaneet erityisesti EU:n Venäjäpakotteet ja Venäjän vastapakotteet.

– Takametsistäkään ei ole enää turvaa maidontuotannon kustannusten paikkaamiseksi, uusinvestoinneista puhumattamaakan, Rossi toteaa.

Myöskään EU:n ja Suomen valtion kriisituki eivät hänen mukaansa ratkaise maatalouden kannattavuusongelmaa.

Siksi Rossin mielestä kuluttajien olisi pohdittava, mitä he voisivat tehdä maidontuotannon ja elintarviketalouden laajan ketjun turvaamiseksi.

Hän muistuttaa, että kysymys on paitsi maaseudun elinvoimaisuudesta myös sadoista tuhansista työpaikoista teollisuuden, maatilojen, jalostuksen, tutkimuksen, kuljetuksen ja kaupan parissa.

Unohtaa ei pidä myöskään kansakunnan huoltovarmuutta, joka pitää turvata kaikissa olosuhteissa, Rossi toteaa.

– Itsenäisen Suomen täyttäessä 100 vuotta, meidän tulee toimia niin, että kotimaisen, sinivalkoisen yrittäjyyden edellytyksiä parannetaan kaikilla tasoilla, Rossi vetoaa.