Pohjois-Savon keskustavaikuttaja Rusanen: Sote-uudistus tehdään maakunnissa

Sote- ja maakuntauudistus

Lapinlahtelainen kunta- ja maakuntapäättäjä Juha-Pekka Rusanen (kesk.) pitää valitettavana sitä, että mielikuvat hallitsevat julkista keskustelua sote- ja maakuntauudistuksessa.

– Vähälle huomiolle on jäänyt maakunnissa tehtävä työ, joka ratkaisee lopulta, miten hyvin palvelut toimivat ja kuinka maakuntien elinvoimasta pidetään huolta, Rusanen arvioi. 

Pohjois-Savon ja Pirkanmaan maakunnat ovat edenneet nopeimmin sote- ja maakuntauudistuksen valmistelussa valtakunnassa.

–Iso kiitos kuuluu kaikille uudistusta eteenpäinvieville tahoille ja maakunnan poliittisille ryhmille Pohjois-Savossa. Maakunnassamme on oivallettu, että uudistus on omissa käsissämme, nuori vaikuttaja kiittelee. 

Rusasen mukaan aktiivinen ote on kannattanut. 

– Maakuntamme on saanut valmisteluun ja erilaisiin pilotteihin rahoitusta paremmin kuin hyvin. Esimerkkinä mainittakoon tuorein rahoituspäätös. Sosiaali- ja terveysministeriö julkisti (15.5.) kymmenen valinnanvapauden pilottialuetta. Pohjois-Savon sotekeskuspilotti saa 8 miljoonaa euroa. Rahoituksella saadaan vuoden 2019 aikana käynnistettyä perusterveydenhuollon valinnanvapaus lähes jokaisessa Pohjois-Savon kunnassa, Rusanen mainitsee esimerkkinä. 

Keskustan Pohjois-Savon piirin entinen puheenjohtaja pitää tärkeänä sitä, että maakunnan valmistelussa on otettu huomioon koko maakunta.

– Alustavissa linjauksissa, jotka tulevat aikanaan uuden maakuntavaltuuston käsittelyyn, nykyinen terveyskeskusverkosto tullaan säilyttämään ja yliopistollisen sairaalaan sekä aluesairaaloiden toimintaa tullaan kehittämään lainsäädännön puitteissa, Rusanen kertoo. 

Rusanen muistuttaa, että lopullisen päätöksen palvelutasosta ja palvelulupauksesta tekee aikanaan maakuntavaltuusto.

– Siksi on tärkeää, että uuteen maakuntaan valitaan vastuullisia päättäjiä, jotka kykenevät näkemään koko maakunnan. Eri alueita, kaupunkeja ja kuntia ei asettaa vastakkain, Rusanen painottaa. 

Rusasen mukaan Pohjois-Savossa valmistelu siis etenee, vaikka nyt eletäänkin hieman rauhallisempaa vaihetta ja odotetaan lakien vahvistumista.

– On toivottavaa, että eduskunta kantaa nyt oman vastuunsa, että uudistus menee eteenpäin. Tärkeää on myös se, että me maakunnissa vastuullisilla paikoilla toimivat päättäjät viemme uudistusta käytännössä eteenpäin.  Se on vain niin, että käytännön työ maakunnissa ratkaisee uudistuksen onnistumisen. Kaikissa maakunnissa on tehty hartiavoimin töitä maakunta- ja soteuudistuksen eteen. Tehty työ ei saa valua hukkaan, Rusanen vaatii.