Pakolaiskriisin hinta puhutti Keski-Pohjanmaalla
Keskustan Keski-Pohjanmaan piirin puheenjohtajan, kansanedustaja Mika Lintilän mukaan pakolaiskriisin hoitaminen aiheuttaa Suomelle ensi vuonna arviolta miljardin euron lisälaskun.
– Samaan aikaan valtiontalous on vajonnut Kreikka-sarjaan. Nämä yhdessä vaikuttavat siihen, että meidän on tehtävä voimakkaita ratkaisuja talouden tasapainottamiseksi, Lintilä kertoi kokousväelle.
Pakolaistulvaan puututtiin monessa muussakin piirikokouksen puheenvuorossa.
– Minun reseptini nykyisessä tilanteessa on se, että turvapaikkapäätökset on voitava tehdä nopeasti. Sen lisäksi aikuiset pitää saama töihin ja lapset kouluun mahdollisimman pian sekä kielenopetus käyntiin saman tien, puoluesihteeri Timo Laaninen jatkoi aiheesta.
Hänen mukaansa tarvitaan myös hyvää poliisityötä ja kansainvälistä yhteistyötä sekä tietojen vaihtoa.
– Nopeiden toimenpiteiden ohella on mentävä ongelman juurille, jotta Lähi-idän tilanteeseen löydetään poliittisia ratkaisuja rauhan palauttamiseksi. Se on pakolaiskysymykseen ainoa kestävä ratkaisu.
Laaninen otti kantaa lisäksi ajankohtaiseen työmarkkinatilanteeseen ja sen mahdollisiin vaikutuksiin solmia yhteiskuntasopimus.
– On kaikki syyt toivoa, ettei Postin työtaistelu sotke ilmapiiriä ja että neuvottelut johtavat tulokseen. Vaihtoehtona oleva hallituksen lainsäädäntötyö olisi pääosin paljon raskaampi ja hankalampi vaihtoehto.
Laaninen muistutti, että nykyiset työehtosopimukset ovat pääosin voimassa vuoden verran.
– Vaikka tänä viikonloppuna ei syntyisi ratkaisuja, aikaa on vielä. Nyt tarvitaan kuitenkin poliittista tahtoa, ja sitä toivottavasti löytyy.
Keski-Pohjanmaalla on vuosikymmenet oltu huolissaan siitä, säilyykö Keski-Pohjanmaan maakunta maakuntakartalla. Sen takia päätös sote- ja itsehallintoalueista otettiin vastaan Kannuksessa pidetyssä kokouksessa kiitoksin.
– Kieltämättä tuon päätöksen jälkeen tähän kokoukseen oli kiva tulla. Pääministeri Sipilän johdolla asia vietiin määrätietoisesti maaliin, Laaninen myhäili saaden kokousväeltä spontaanit aplodit.
Kansanedustaja Tuomo Puumala ja pitkäaikainen keskustavaikuttaja Antti Hietaniemi korostivat keskipohjalaisten kykyä tehdä jatkossa omaa aluettaan koskevia päätöksiä.
– Ajatus on, että itse luomme toimintamallin ja itse määrittelemme ehdot, joilla kokonaisuutta ryhdytään tekemään. Kannustankin maakunnan väkeä tekemään rohkeasti päätöksiä sen sijaan, että odotettaisiin joidenkin muiden päättävän asioista puolestamme, Puumala totesi.
– On erittäin tärkeää, että kunnissa tehdään nopeasti Keski-Pohjanmaan sote-alueen perustamista pohjustavat päätökset. Muuten kaikki se ennakkotyö, jota maakunnassa on tehty, vesittyy. Kun maakunta on nyt tunnustettu ja meille valtaa annettu, meidän on myös opittava tekemään päätöksiä, ja erotettava pienet asiat isoista, Hietaniemi vetosi kuntapäättäjiin.
Hallitukselle lähti terveisiä muun muassa junayhteyksistä.
– Kannus lähiseutuineen kuuluu alueisiin, missä on turvauduttava enenevissä määrin omaan autoon, jos haluaa matkustaa junalla Ouluun tai Helsinkiin. Nyt liian moni juna ajaa Kannuksen ohi, sanoi Kannuksen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Silja Mikkola.
Tämän sai kokea puoluesihteeri Laaninenkin. Hän joutui lähtemään kesken kokouksen ehtiäkseen junaan, joka lähti reilun 50 kilometrin päästä Kokkolasta.
Keskustan Keski-Pohjanmaan piirin puheenjohtajana jatkaa Mika Lintilä. Varapuheenjohtajiksi valittiin uudelleen Mari Kerola ja Hannes Torppa.
Juttua tarkennettu: 1.12.: Silja Mikkola on Kannuksen kaupunginhallituksen puheenjohtaja.