Keskustaväki kiitteli Joensuussa Sipilän päätöstä, mutta vaati puolueen politiikkaan muutosta

Keskusta

Juha Sipilän ratkaisu jättää keskustan puheenjohtajan tehtävät syyskuussa sai kiitosta keskustan piiritoimistolla Joensuussa.

Pohjois-Karjalan piiristä valitut kansanedustajat Anu Vehviläinen, Hanna Huttunen ja Hannu Hoskonen tarjosivat siellä äänestäjilleen kiitoskahvit.

Esko Tanskanen sanoi Sipilän toimineen sanojensa mukaisesti.

– Ja tuolla tasolla on näytettävä, kun on näytön paikka.

Martti Lambert kiitteli Sipilän toimineen oman ”tulos tai ulos” -periaatteen mukaisesti. Jussi Myller totesi, ettei keskustan vaalituloksen jälkeen ollut muuta tehtävissä. Kalevi Hämäläinen kuvaili Sipilän vaihtoehtojen olleen vähissä.

– Eipä ole ihan justiinsa ollut meillä poliitikkoa, joka olisi seisonut sanojensa takana, Juhani Partanen ylisti.

Joensuussa katsottiin, että keskustan politiikka kaipaa ainakin suunnan tarkastamista.

– Puolueella oli suuret toiveet kaupunkien valloittamisesta silloin, kun puolueen nimi vaihdettiin. Kuviteltiin, että nyt ääniä ropisee pääkaupunkiseudulta. Töitä on tehty ja ääniä ei vaan ropise. On mietittävä työtavat uudelleen, se, mihin panostetaan. Jos tähän ei pystytä nyt, on vaarana, että jäämme kokoomuksen apupuolueeksi, Tanskanen varoitti.

– Suunnan on muututtava. Sipilä harjoitti oikeistolaista politiikkaa ja keskustalaiset eivät sitä hyväksyneet, hän jatkoi.

Lambert, Partanen ja Myller harmittelivat, että keskusta on hylännyt maataloustuottajat ja ei ole saanut tarpeeksi aikaan maaseudun hyväksi.

– Mennyt hallitus työskenteli aivan muiden kuin tuottajien hyväksi. Venäjän pakotteiden astuessa voimaan valtion olisi pitänyt puuttua viljelijöiden asemaan, Lambert sanoi.

Myller katsoi, ettei työtä maaseudun hyväksi ole tehty tarpeeksi. Siinä on korjattavaa, mutta ”isoihin kaupunkeihinkin pitäisi päästä.”

– Kaikkiaan ihmisläheisempi ote, hän toivoi.

Kalevi Hämäläinen sanoi politiikan muuttuneen jyrkäksi.

– Keskustan rooli on olllut palautaa valtion talous kuosiin sen jälkeen, kuun muut puolueet ovat kylväneet rahat maailmalle. Talous on hankala hoidettava, koska ylivarojen emme voisi elää. Jälkeenpäin, uskon, Sipilän toimia muistellaan hyvällä.

– Enemmän pitää kuunnella kenttää. Sipilän olisi pitänyt kaataa hallitus jo vuonna -17, sodassakaan ei pidä tapattaa joukkoja yhden kukkulan takia, Juhani Partanen puolestaan kritisoi.

Olisko keskustalle parempi hallituksessa vai oppositiossa? Oppositio saa kannatusta Pohjois-Karjalan miehiltä.

– Ei tarvitse mennä hallitukseen, ei pystyisi puristamaan siellä mehuja eli tyydyttäviä ehtoja, Partanen linjaa.

Kalevi Hämäläisestä hallitukseen meno on järkevää vain siinä tapauksessa, että hallitusta ei saada kasaan ilman keskustaa.

– Eli jos maan etu vaatii.

Lambert ja Myller katsovat vaalituloksen puhuvan oppositioon jäämisen puolesta. Tanskanen hyväksyisi sosiaalidemokraattien, kokoomuksen ja keskustan hallituksen.

– Vihervasemmiston apupuolueen paikkaa en suosittele.

Tulevana puolueen puheenjohtajana haastateltavat näkevät Antti Kaikkosen tai Annika Saarikon.

– Luulen, että puheenjohtajan paikalle on ylimääräisessä puoluekokouksessa tarjolla ainakin viisi ehdokasta, Kalevi Hämäläinen arvuuttelee.