Keskustan Maijala iloitsee esityksestä jatkaa ahmanpyyntiä – "Yksi ahma voi tappaa samalla kertaa kymmeniä poroja"

Petopolitiikka

Kansanedustaja, ympäristövaliokunnan jäsen Eeva-Maria Maijala (kesk.) on tyytyväinen esitykseen jatkaa ahmanpyyntiä.

Maa- ja metsätalousministeriö esittää lupaa kahdeksan ahman pyytämiseen poronhoitoalueella. Tarkoituksena on poistaa merkittäviä porovahinkoja aiheuttavia yksilöitä.

– Arvioiden mukaan ahmakanta on Suomessa moninkertaistunut viimeisen 20 vuoden aikana, Maijala toteaa.

Maijala kuvaa, että ahma aiheuttaa enemmän porovahinkoja kuin muut suurpedot yhteensä.

– Yhdessä poronhoitajien kanssa olemme tehneet valtavasti työtä, että ahmakannan kasvun aiheuttama vaara koko elinkeinolle ymmärrettäisiin.

Kansanedustajan mukaan vielä muutama vuosi sitten ei olisi voinut ajatellakaan, että ahmojen poistaminen sallittaisiin, mutta asenteet ministeriössäkin ovat vähitellen muuttuneet.

– Olen tyytyväinen, että poronhoitoalueelta tuotu todellinen tieto petotilanteesta on auttanut asiaa. Yksi ahma voi tappaa samalla kertaa kymmeniä poroja.

Keskustaedustaja viestittää vastustavansa jyrkästi ympäristöjärjestö WWF:n esitystä siirtyä metsästyksen sijaan reviiripohjaiseen porovahinkojen korvausjärjestelmään.

– Jos annamme ahmakannan kasvaa hallitsemattomasti, niin koko porotalouselinkeino on uhattuna. Eivät petovahinkokorvaukset hyödytä mitään, jos ei ole kohta enää poroja, joista voisi maksaa korvausta, Maijala puuskahtaa.