Keskustan Kemppi: Kansallisen biokaasutuen valmistelussa ei ole varaa vitkutella

Biokaasu

Kansanedustaja Hilkka Kemppi (kesk.) on tyytyväinen kansallisen biokaasuohjelman valmisteluun ja vaatii hallitusta jatkamaan rivakkaa työtä.

Kansallista biokaasuohjelmaa Suomelle laatinut työryhmä julkisti tiistaina ehdotuksensa. Tavoitteena on ottaa käyttöön biokaasun tuotantopotentiaali sekä edistää ilmastotavoitteisiin pääsyä.

Maa- ja metsätalousministeriö ryhtyi saman tien valmistelemaan kansallisia tukia biokaasun tuotantoprosessille ja ravinteiden kierrätykselle.

–  Kansallinen biokaasutuki on tärkeä viesti maatiloille biokaasutuotantoa vauhdittamaan eikä sen kanssa saa siksi vitkutella, Kemppi painottaa.

Hänen mukaansa on hyvä, että ministeri Jari Leppä (kesk.) tarttui tuen valmisteluun viipymättä.

Kemppi huomauttaa, että onnistuminen vaatii tukien lisäksi valtiolta myös kunnianhimoista työtä byrokratian purkamiseksi ja kunnilta yhteistyötä alueellisen kiertotalouden suunnittelussa.

– Jonkinlainen taloudellinen lisäporkkana tarvitaan, jotta biokaasuinvestointeja uskalletaan tehdä. Biokaasutuotannon edistäminen myös maatiloilla ja muissa pienemmissä yksiköissä on saatava nopeasti käyntiin, Kemppi linjaa.

Maatalous tuottaa monia erilaisia biokaasun raaka-aineita sivutuotteena pelloilta ja navetoista. Luonnonvarakeskuksen mukaan esimerkiksi lannasta hyödynnetään tällä hetkellä vain noin kuusi prosenttia.

– Tähän on saatava korjausliike. Biokaasumarkkinaa virkistämällä saadaan tiloille kannattavuutta ja uudenlaista toimeentuloa, jota kipeästi tarvitaan. Biokaasu on maanviljelijän uuden vuosikymmenen lottovoitto, jonka edistämiseen tarvitaan nyt parhaat voimat, Kemppi kuvaa.

Kansanedustaja korostaa, että biokaasussa on kyse isosta muutoksesta niin taloudellisesti kuin ilmastonkin kannalta. Kun nyt energia on maatiloille vain kustannus, tulevaisuudessa sen tulee olla tulon lähde.

Biokaasua pitää voida paitsi käyttää omaan lämmöntuotantoon ja myös myydä ylimääräinen sähkö markkinoille.

– Biokaasutuotannon ja lannankäsittelyn lisääntymisen kautta tarjolle tulee entistä enemmän kierrätysravinnepohjaisia lannoitevalmisteita, joille on myös tärkeää luoda toimivat markkinat. Tämä on yksi tapa parantaa biokaasutuotannon kannattavuutta, Kemppi lisää.