Keskustan Kärnä esittää vesiyhtiöiden yksityistämisen estävää lakia – “Puhdasta vettä ei voi alistaa markkinatalouden mekanismeille“

Politiikka

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä esittää, että Suomeen laaditaan viipymättä laki, joka kieltää vesiyhtiöiden edes osittaisen yksityistämisen.

Kärnä on huolissaan nykytilanteesta, jossa mikään ei rajoita luonnollisessa monopolissa toimivien vesiyhtiöiden myyntiä.

Esimerkiksi Jyväskylässä valmistellaan parhaillaan kauppaa, jossa kaupungin vesiyhtiö yksityistettäisiin osittain.

– Vesiyhtiöt jos mitkä ovat yksiselitteisen selkeitä luonnollisia monopoleja. Niiden rinnalle ei koskaan tule kilpailua, sillä putket ovat jo valmiiksi maassa, eikä yksikään uusi toimittaja kykenisi kilpailemaan jo olemassa olevan kanssa.

– Mikäli tällaisia toimintoja yksityistetään, annetaan sijoittajille käytännössä vapaat kädet hinnoittelupolitiikkaan, toteaa Kärnä tiedotteessaan.

Kuntalaisille tämä kaikki tulisi kansanedustajan mukaan näkymään korkeina vesimaksuina.

– Lontoo yksityisti vesihuoltonsa taannoin ja sen myötä palvelutaso laski sekä huoltovarmuus heikentyi. Silti kaupunkilaisille seurasi 2,5 miljardin euron lisälasku. Monissa Euroopan kaupungeissa onkin jouduttu perumaan vesiyhtiöiden yksityistämisiä.

Kärnä muistuttaa surullisenkuuluisista Caruna-kaupoista, joiden seurauksena sähkön siirtohintoihin tuli valtavat korotukset.

– Kyse on täsmälleen samasta asiasta vesiyhtiöiden kanssa: luonnollisen monopolin myynnistä. Vesihuoltolaki määrää, että vesimaksuihin saa sisältyä ”kohtuullinen tuotto”.

– Tämä määritelmä on kuitenkin hyvin epäselvä ja vielä epäselvemmäksi se menee, mikäli mukaan tulevat yksityiset sijoittajat, hän arvioi.

Caruna-kauppojen takia on jouduttu sittemmin säätämään lakeja, joissa korotuksille on asetettu katot.

Kärnä vakuuttaa, että yhtiöt käyttävät nämä mahdolliset katot aina täysimääräisinä.

– Tämän takia Suomen vesivarojen ja vesihuoltoyhtiöiden yksityistäminen on estettävä. Puhdas vesi on elämää, se on huoltovarmuutta ja hyvän elämän perusedellytys. Sitä ei voi alistaa markkinatalouden mekanismeille.