Kärnä avaisi ravintolat aluksi ”pubimallilla” – ”Suurimmat ongelmat vältetään maalaisjärjellä”

Koronakriisi

Keskustan kansanedustajan Mikko Kärnän mielestä ravintolat kannattaisi avata kesäkuun alussa niin sanotulla pubimallilla.

Kärnän ehdottamasssa mallissa ravintoloiden aukiolo ja alkoholin anniskelu rajoitettaisiin klo 9-00 välille.

Kärnän mielestä tämä loisi ravintola-alan yrittäjille kohtuullisesti liiketoimintamahdollisuuksia, mutta rajoittaisi vielä yön pikkutuntien juhlintaa, jonka aikana mahdollisuudet koronavirukselle altistumiseen ovat suuremmat.

– Ravintoloita avattaessa olisi hyvä myös muistaa, että liian tiukkoja vaatimuksia turvaväleille ei voida asettaa ja ne ovat myös ravintoloitsijan kannalta mahdottomia valvoa. On tietysti myös aivan selvää, että esimerkiksi samaan perhekuntaan kuuluvien on voitava istua lähekkäinkin samassa pöydässä.

Kärnä arvioi, että suurimmat ongelmat vältetään maalaisjärjellä: rauhallisella aloituksella ja jättämällä pikkutuntien aukiolo toistaiseksi pois.

Kärnä korostaa, että ravintoloiden hallittu avaaminen ja alalle myönnetty tukipaketti ei poista muiden lainsäädännöllisten toimien tarvetta.

– Valtion tulee nyt pohtia kuinka tällaisessa poikkeustilanteessa saadaan lisää kassavirtaa ravintoloille. On aivan selvää, että vaikka aukiolot vapautettaisiin täysin, eivät asiakasmäärät automaattisesti palaudu.

Kärnän mukaan moni joutuu edelleen olemaan tahtonsa mukaisesti tai jopa tahtoaan vastaan karanteenissa ja poissa ravintoloista.

– Siksi on välttämätöntä luoda ravintoloille sekä panimoille mahdollisuus alkoholin ulosmyyntiin. Tämä on STM:n käsissä.