Elsi Katainen karsisi maatalouden byrokratiaa

Maatalous

Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Elsi Katainen kohentaisi maatalouden kannattavuutta byrokratiaa purkamalla.

– Julkisen talouden tilanne on niin tiukka, että edes maataloudelle eivät vastuulliset poliitikot luvata erityisen paljon lisärahaa. Siksi keskusta on nostanut byrokratian purkamisen keinovalikoiman kärkeen, jotta maatalouden kannattavuuskriisiä voidaan saada aisoihin, Katainen sanoi perjantaina Iisalmessa.

Kataisen mukaan suomalaista maataloutta rasitetaan käsittämättömällä hallinnon määrällä. Nyt osana byrokratian purkamista säädöksiä käydään läpi ja turhat ja vanhentuneet säädökset poistetaan kokonaan.

– Syksyn aikana on jo annettu kolme esitystä eduskuntaan, joilla osaltaan poistetaan hallinnollista taakkaa ja sujuvoitetaan säädöksiä. Näistä esimerkkinä on eläintautilain muuttaminen. Varsinaisen lainsäädäntötyön rinnalla on myös koko ajan kartoitettu lupia, joita voidaan poistaa, Katainen tähdensi.

Katainen pitää välttämättömänä, että myös maataloushallinnon toimintatapoja uudistetaan. Ohjeistusta ja tiedotusta on parannettava ja hallinnon asenteen on muututtava sellaiseksi, että maataloutta edistetään eikä jarruteta. Tiedonkulun on parannuttava.

– Ei ole mitään järkeä siinä, että viljelijä toimittaa samat tiedot moneen kertaan moneen eri paikkaan siksi, etteivät viranomaiset tai niiden tietojärjestelmät keskustele keskenään, Katainen totesi.