Anttila: Euroopan neuvostolle uudet eettiset ohjeet – "Tehtävämme on puolustaa ihmisoikeuksia, ei omia etuoikeuksiamme"

Politiikka

Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) peräänkuuluttaa Euroopan neuvoston parlamentaariselle yleiskokoukselle uusia ja tarkempia eettisiä ohjeita yleiskokouksessa esiin nousseiden korruptioepäilyjen takia. Anttila kertoo asiasta tiedotteessaan.

– Olemme julistaneet, että yleiskokouksella on nollatoleranssi korruption suhteen. Nyt ilmi tulleet tapaukset pitää tutkia siinä valossa, miten voimme terävöittää ja parantaa ohjeistustamme, jotta sama ei pääsisi toistumaan.

Parlamentaarinen yleiskokous julkisti sunnuntaina tutkimusryhmän raportin, jonka mukaan useat yleiskokouksessa toimineet ovat ottaneet vastoin yleiskokouksen eettisiä periaatteita vastaan etuuksia Azerbaidžanilta.

Anttilan mukaan Azerbaidžanin tavoitteena on ollut maan ihmisoikeusloukkausten lakaiseminen maton alle.

– Jos Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous haluaa säilyttää asemansa johtavana ihmisoikeuksien puolustajana, meidän on vaadittava itseltämme samaa läpinäkyvyyttä ja avoimuutta, joita edellytämme muilta.

Anttila muistuttaa myös luottamuksen tärkeydestä demokratiassa.

– Me olemme kaikki täällä siksi, että meihin on luotettu. Kansanedustajien korruptio tuhoaa ihmisten luottamuksen demokratiaan ja uhkaa siten eurooppalaisten yhteiskuntien perusarvoja. Tehtävämme on puolustaa ihmisoikeuksia, ei omia etuoikeuksiamme.