Yhdysvaltain eteläraja on murtumispisteessä 

Trumpin hallinto haluaa palauttaa yhä useamman odottamaan turvapaikkapäätöstä Meksikoon
USA

Paso del Norte on nelikaistainen silta, jota pitkin Meksikosta pääsee El Pason kaupunkiin Teksasiin. Viime päivinä silta on ollut median tiukan tarkkailun kohteena.

Syynä kiinnostukseen on Yhdysvaltain viranomaisten sillan alle pystyttämä väliaikainen säilö, jossa pidetään rajan tuntumassa kiinniotettuja turvapaikanhakijoita. The New York Timesin tietojen mukaan sillan alla säilötään satoja siirtolaisia. Joukossa on myös lapsia.

Piikkilanka-aidan ympäröimässä leirissä on teltta, mutta kaikki eivät mahdu sisälle. Mediat ovat raportoineet, että osa on joutunut nukkumaan taivasalla tuulen ja tomun keskellä jo päiviä. Ihmiset odottavat, että yhdysvaltalaisviranomaisilla olisi aikaa kirjata heidän turvapaikkahakemuksensa. Sen jälkeen he pääsevät sillan alta pois, mutta minne, se ei ole selvää.

Meksikon rajan yli pyrkii nyt paljon enemmän siirtolaisia kuin viranomaiset pystyvät käsittelemään. Vastaanottokeskukset ovat täynnä ja käsittelyajat venyneet. Yksi pahiten ruuhkautuneista alueista on El Paso. Maahan pyrkivien kiinniotot ovat alueella kasvaneet yli 400 prosenttia.

Virallisten rajanylityspaikkojen kautta otetaan yhä vähemmän turvapaikanhakijoita vastaan. Tästä syystä monet ylittävätkin rajan laittomasti syrjäisemmillä alueilla ja ilmoittautuvat sitten rajaviranomaisille.

Viranomaisten arvion mukaan maaliskuussa Yhdysvaltain rajalla otettiin kiinni jopa 100 000 maahan pyrkivää, kertoo The Washington Post. Se on enemmän kuin aiemmin koko kuluvana vuosikymmenenä.

Yhdysvaltain tulli- ja rajalaitoksen johtaja Kevin McAleenan totesi, että maan eteläraja on murtumispisteessä. Maahanmuuttoviranomaiset, poliitikot ja siirtolaisia auttavat toimijat ovatkin yhtä mieltä siitä, että rajalla on humanitaarinen kriisi. Käsitykset tilanteen syistä ja näkemykset ratkaisuista vain ovat erilaiset.

The New York Timesin mukaan Yhdysvaltain viranomaiset ovat tienneet kuukausia, että siirtolaisten määrä kasvaisi nopeasti kevään kuluessa. Muun muassa Kalifornian yliopiston maahanmuuton tutkija Wayne Cornelius on kritisoinut presidentti Donald Trumpin hallintoa siitä, että se päätti tietoisesti olla valmistautumatta siirtolaisten määrän nopeaan kasvuun.

– Sen sijaan hallinto käynnisti useita pelotteita, jotka ovat olleet täysin tehottomia. Cornelius totesi haastattelussa.

Hän ja muut kriitikot ovat syyttäneet hallintoa siitä, että viranomaiset ovat keskittyneet maahanmuuttoa vaikeuttaviin toimiin, eivätkä tehneet töitä väkivallan ja köyhyyden vähentämiseksi Keski-Amerikassa, mistä turvapaikanhakijoita nyt tulee.

Siirtolaisia auttavat järjestöt ovat vedonneet siihen, että hallinnon pitäisi kohdella siirtolaisia pakolaisina ja investoida ulkomaanapuun.

Trumpin hallinto ei hellitä tiukkaa linjaansa. Se on toistuvasti kiristänyt siirtolaispolitiikkaa ja turvapaikanhaun ehtoja. Muurihaaveet ja uhkailut rajan sulkemisesta ovat esillä.

Trump syyttää Meksikoa tilanteesta. Hän on ilmoittanut myös katkaisevansa talousavun kolmelta Keski-Amerikan maalta.

Alkuvuodesta Yhdysvallat alkoi palauttaa turvapaikkaa odottavia siirtolaisia Meksikon puolelle odottamaan asiansa käsittelyä. Muutama päivä sitten sisäisen turvallisuuden ministeri Kirstjen Nielsen määräsi, että kritiikkiä kerännyttä käytäntöä tulee laajentaa tuntuvasti.