Turkin poikkeustila päättyi yöllä – oppositio ei ole toiveikas

Turkki

Turkissa kaksi vuotta vallinnut poikkeustila päättyi yöllä, kertovat useat tiedotusvälineet Turkin valtionmediaa siteeraten.

Sotilasvallankaappausyrityksen jälkeen julistetun poikkeustilan aikana Turkissa on pidätetty noin 80 000 ihmistä ja 160 000 on erotettu viroistaan.

Turkin hallinnon mukaan pidätetyt ja erotetut ovat vallankaappausyrityksestä syytetyn Gülen-liikkeen jäseniä tai ”terrorismin tukijoita”. Joukossa on kuitenkin esimerkiksi iso joukko hallintoon kriittisesti suhtautuneita toimittajia, joilla ei ole tiettävästi mitään yhteyksiä liikkeeseen.

Poikkeustilan aikana myös esimerkiksi noin neljännes Turkin tuomareista on erotettu viroistaan, minkä on arvioitu mullistaneen maan oikeuslaitoksen.

Turkin oppositio pelkää, että vaikka lähes kaksi vuotta kestänyt poikkeustila päättyy, tilalle on tulossa entistä tiukempi kansalaisoikeuksia polkeva lainsäädäntö.

Maassa astui kesäkuussa voimaan presidenttivaltainen järjestelmä, joka antaa itsevaltaisuudesta syytetylle presidentti Recep Tayyip Erdoganille laajat valtaoikeudet. Erdogan valittiin kesäkuun vaaleissa uudelle viisivuotiselle virkakaudelle.

Erdoganin AKP-puolue on esimerkiksi valmistellut terrorismin vastaista lakia, joka säilyttäisi hallinnolla pysyvästi joitakin poikkeustilan sallimia valtuuksia. Laki muun muassa antaisi paikallisille viranomaisille valtuudet julistaa ulkonaliikkumiskieltoja tai rajata pääsyä tietyille alueille, mikä helpottaisi mielenosoitusten kieltämistä.

Turkin hallinnon toimet kesän 2016 vallankaappausyrityksen jälkeen ovat kiristäneet sen ja lännen välejä. Nato-maa Turkin suhteet esimerkiksi Saksaan ja Yhdysvaltoihin ovat varsin jäätävät.