Suomalaistutkijan mielestä Iran-kiistassa muhii kohtalokkaan virhearvion vaara

Trump: USA ei toivo sotaa, mutta jos sellainen tulee, se ei kestä kauan
Iran

Yhdysvaltain ja Iranin johtajat vakuuttivat jälleen keskiviikkona, ettei kumpikaan maa halua sotaa toisen kanssa. Presidentti Donald Trump tosin lisäsi Fox Business Newsin haastattelussa, että Yhdysvallat on vahva, ja mahdollisesta sodasta tulisi lyhyt. Hän myös antoi ymmärtää, että Yhdysvallat lähettäisi Iraniin maajoukkoja.

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Ville Sinkkosen mukaan vakuuttelut halusta välttää sota eivät poista sen vaaraa.

– Kun tilanne on näin räjähdysherkkä, jonkinlainen virhearvio tai väärinymmärrys voi olla kohtalokas, Sinkkonen muistuttaa.

Yhdysvaltain tavoitteista Iranin suhteen on vaikea saada selkoa, mikä Sinkkosen mukaan voi olla tarkoituksellista. Hänen mukaansa ulkopolitiikan ”trumpilaisessa häilyvyydessä” kovenevat puheet ja pakotteet sekoittuvat niiden kanssa ristiriidassa oleviin sovitteleviin neuvottelutarjouksiin. Toistaiseksi presidentti Trump näyttää valinneen maksimaaliseen paineen taktiikan.

– Suuri kysymys on, onko tämä taktiikka korvannut pidempiaikaisen strategisen ajattelun, jota tällaisen pattitilanteen ratkaiseminen vaatisi, Sinkkonen pohtii. 

Trump määräsi uusia pakotteita muun muassa Iranin uskonnolliselle johtajalle Ali Khameneille. Khamenei vastaisi, ettei Iran taivu Yhdysvaltain ”loukkausten” edessä.

Toinen asia on Yhdysvaltain hallinnon sisäiset erimielisyydet. Trump on ajoittain näyttänyt kovan linjan Iran-haukkojen, kuten ulkoministeri Mike Pompeon ja turvallisuusneuvonantaja John Boltonin rinnalla jopa sovittelevana.

– Mikä kuulostaa kaiken Trumpista tietämämme huomioon ottaen aika erikoiselta, Sinkkonen myöntää.

Trumpilla on ulkopolitiikassa ongelma: hän haluaa esittää maansa vahvana toimijana, joka voi saada muut valtiot tanssimaan pillinsä mukaan. Toisaalta Trump on luvannut olla viemättä Yhdysvaltoja uusiin sotiin Lähi-idässä.

– Hänellä on ajatus, että konflikti Iranin kanssa voisi vahingoittaa paitsi Yhdysvaltoja myös hänen omia mahdollisuuksiaan uudelleenvalintaan, Sinkkonen sanoo.

Sotatoimiin tuskin antaa syytä Iranin ennakoima ydinohjelmasopimuksessa määritellyn rikastetun uraanin määrän ylitys. Sen sijaan itse sopimuksen tulevaisuuden kannalta Iranin sopimusrikkomuksilla voi olla Sinkkosen mukaan merkitystä.

– Euroopan kannalta se johtaa siihen, että maiden on entistä hankalampi puolustaa sekä Irania että ydinohjelmasopimusta, Sinkkonen ennustaa.

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa puhelimessa puhunut Iranin presidentti Hasan Ruhani muistutti keskiviikkona, että maa on noudattanut ydinohjelmasopimusta, koska Euroopan maat ovat luvanneet tukea Iranin taloutta. Näin ei ole kuitenkaan Ruhanin mukaan tapahtunut.

Lähteenä myös AFP