Rikkaat venezuelalaiset kittaavat kalliita cocktaileja kaaoksen keskellä
Poliittisen ja taloudellisen kriisin runtelemassa Venezuelassa tavalliset ihmiset kärsivät peruselintarvikkeiden puutteesta. Edes jauhoja, sokeria ja lääkkeitä ei ole tarpeeksi.
Maan poliittinen ja taloudellinen ahdinko on viime kuukausina kärjistynyt mielenosoituksiin, jotka ovat kestäneet kuukausia.
Huhtikuun alussa alkaneissa presidentti Nicolas Maduron vastaisissa protesteissa lähes 70 on kuollut ja satoja loukkaantunut. Lisäksi levottomuuksissa on pidätetty jo noin 3 000 ihmistä.
Levottomassa maassa on myös toinen todellisuus, jossa eletään kriisien ulkopuolella.
Pääkaupunki Caracasissa tiukasti vartioitujen porttien takana yläluokkaiset ravintolat ja baarit ovat iltaisin tupaten täynnä. Niissä rikkaat venezuelalaiset syövät sushia ja nauttivat kalliista cocktaileista.
– Caracasissa voi olla ihan yhtä hauskaa kuin New Yorkissa tai Dubaissa, sanoo Cristhian Estephan, yksi hienostoravintola Buddha Barin omistajista.
Buddha Barissa kahdeksan sushipalaa maksaa 55 700 bolivaria. Summa on noin neljäsosa maan virallisesta minimikuukausipalkasta.
Ahisquel-nimellä esittäytyvä asiakas kertoo osallistuvansa päivisin protesteihin, mutta tulevansa kerran viikossa miehensä kanssa Buddha Bariin.
– Heittelemme päivisin kiviä ja iltaisin tulemme tänne, hän kertoo.
– Protestien jälkeen on hyvä levätä, vaikka emme me todellisuudessa lepää ennen kuin hallitus on vaihtunut, hän sanoo.
Inflaatio vaikuttaa myös varakkaiden elämään, mutta heitä suojelee se, että palkka maksetaan Yhdysvaltain dollareina.
– Jos et saa palkkaasi ulkomaan valuutassa, tässä maassa on mahdoton elää, Ahisquelin puoliso tiivistää.
Moni rikkaista venezuelalaisista on lähtenyt Miamiin, Los Angelesiin ja Madridiin sen jälkeen kun edesmennyt presidentti Hugo Chavez aloitti sosiaaliset uudistuksensa.
Sosialistisen puolueen Chavez valittiin presidentiksi ensimmäisen kerran vuonna 1998.
Chavezin uudistukset nostivat monet venezuelalaiset köyhyydestä, mutta samalla Chavez myös kansallisti yrityksiä. Oppositio on syyttänyt häntä demokratian rajoittamisesta ja huonosta taloudenhoidosta.
Maa jakautuu edelleen voimakkaasti chavistoihin sekä Chavezin ja tämän puolueen vastustajiin, kertoo BBC.
Kun Chavez kuoli 2013, hänen seuraajakseen valittiin sosialistipuolueen Maduro, joka lupasi jatkaa Chavezin uudistuksia.
Maan talous kasvoi vahvasti vuoden 2014 puoliväliin asti, mutta öljynhinnan syöksykierre on ajanut talouden voimakkaaseen laskuun. Samaan aikaan inflaatio on 720 prosenttia, eli hinnat nousevat maailman nopeinta tahtia.
Maduron aikana sosialistipuolueen kannatus on laskenut, sillä heikon taloustilanteen takia monista Chavezin aloittamista sosiaalisista ohjelmista on leikattu.
Viimeisimmät mielenosoitukset leimahtivat, sillä opposition mukaan presidentti yrittää muuttaa perustuslakia niin, ettei uusia vaaleja voida enää järjestää. Oppositio vaatii, että maassa järjestetään tänä vuonna vaalit.
Tyynnytelläkseen kritiikkiä Maduro suostui yllättäen kansanäänestykseen perustuslain uudistamisesta. Oppositio syyttää Maduroa lisäksi maan kurjasta taloustilanteesta.
Maduron mukaan kriisin takana on Yhdysvaltain tukema salaliitto ja protestoijat ovat kapinallisia ja terroristeja.