Putin allekirjoitti kiistellyt "terrorisminvastaiset" lait
Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti torstaina kiistellyn terrorisminvastaisen lakipaketin, joka muun muassa pakottaa teleoperaattorit tallentamaan kaiken viestinnän vähintään puoleksi vuodeksi.
Lakeja pidetään paitsi poikkeuksellisen törkeänä yksityisyydensuojaan kajoamisena myös musertavan kalliina tietoja säilyttäville operaattoreille.
Duuma hyväksyi lait 24. kesäkuuta poikkeuksellisen kiivaan keskustelun jälkeen.
Duumaedustajat kuvailivat lakialoitettä muun muassa ”totaalisen kontrollin” laeiksi.
He kritisoivat muun muassa sitä, että teknologiaa lain toteuttamiseen ei käytännössä löydy Venäjältä, mikä puolestaan lisäisi riippuvuutta läntisestä teknologiasta.
Kremlin puhemies Dmitri Peskov vakuuttikin torstaina, että hallitusta on kehotettu seuraamaan tarkasti lain toimeenpanoa ja minimoimaan kuluihin ja ”isänmaallisen laitteiston käyttöön” liittyvät riskit.
Venäjällä lakipaketti on nimetty sitä muotoilleen duumaedustajan Irina Jarovan mukaan Jarova-laeiksi.
Muun muassa Oikeudenmukaisen Venäjän duumaedustaja Anton Beljakov on todennut suoraan tv-kanava Dozdhin lähetyksessä, että ”Jarova ei tee mitään ilman tietyn Punaisella torilla sijaitsevan tornin konsultointia”.
Lakien läpimeno tarkoittaa käytännössä, että jatkossa kaikki venäläisservereiden kautta kulkeva viestintä säilötään sellaisenaan puoleksi vuodeksi.
Lisäksi metadataa eli viestinnän välitystietoja säilötään kolmen vuoden ajan.
Operaattorit ovat sakon uhalla velvollisia luovuttamaan tiedot pyydettäessä turvallisuuspalvelu FSB:lle.
Lisäksi lait muun muassa laskevat rikosoikeudellisen vastuun alaikärajaa joidenkin rikosten kohdalla 14 vuoteen, koventavat rangaistuksia terrorismista ja radikalismista sekä rajoittavat uskonnonharjoitusta ja lähetystyötä Venäjällä.
Lait astuvat voimaan 22. heinäkuuta. Samalla internet- ja puhelinliittymien hintojen odotetaan kaksin- tai kolminkertaistuvan Venäjällä.