Brexit-puolueelle povataan vaalivoittoa Britanniassa

Nigel Farage: Valtaapitävät ovat kauhuissaan
Brexit

Basso hakkaa niin, että rintakehässä tuntuu. Brexit-puolueen perustaja Nigel Farage huudattaa yleisöä Olympia-messuhallissa Lontoossa, viimeisessä isossa kampanjatilaisuudessa ennen torstain EU-vaaleja.

– Valtaapitävät, he eivät ole peloissaan, he ovat kauhuissaan, Farage sanoo tiistai-iltana.

Arviolta muutaman tuhannen kokoinen yleisö elää mukana. Ihmisillä on rinnuksissaan turkooseja ruusukkeita, joissa uhotaan politiikan muuttuvan pysyvästi.

– 20 vuotta olen yrittänyt tehdä itseni työttömäksi, Farage sanoo ja luettelee EU-johtajia, joiden kanssa on ollut napit vastakkain.

Jean-Claude Juncker, Donald Tusk, Michel Barnier ja varsinkin liberaaliryhmän Guy Verhofstadt saavat kukin vuorollaan voimakkaat buuaukset.

Britannian oli tarkoitus jättää EU jo maaliskuun lopussa, mutta erolle myönnettiin kuusi kuukautta lisäaikaa. Siksi vaalit on nyt pakko järjestää.

Äänestyspäivä on saarivaltiossa jo torstaina. Tulokset julkaistaan kaikissa EU-maissa samaan aikaan, sunnuntai-iltana.

Selkeitä vaihtoehtoja tarjoavat puolueet näyttävät menestyvän Britanniassa parhaiten.

Vasta viitisen viikkoa sitten perustettu brexit-puolue olisi saamassa isoimman kannatuksen, noin 26 paikkaa, käy ilmi Politicon ennusteesta.

EU:ssa pysymistä kannattavat liberaalidemokraatit olisivat kasvattamassa paikkojensa määrän yhdestä 12 paikkaan. EU-jäsenyyttä kannattavien äänet jakautuvat useammalle puolueelle.

Britannia valitsee 73 europarlamentaarikkoa 751-paikkaiseen parlamenttiin.

Faragen brexit-puoluetta on soviteltu Euroopan parlamentissa osaksi laajaa populistipuolueiden ryhmää, mutta liittymistä ei ole vielä vahvistettu. Liberaalidemokraatit kuuluvat liberaaliryhmään ja konservatiivit tällä kaudella ECR:ään.

Open Europe -ajatushautomon politiikan tutkija Dominic Walsh uskoo, että EU-vaaleissa melkein kaikki äänestäjät haluavat lähettää viestin brexitistä.

EU-vaalien äänestysaktiivisuus on kuitenkin perinteisesti ollut alhainen, eikä vaalista välttämättä saada hänen mukaansa kunnon kuvaa siitä, mitä kansa brexitistä ajattelee.

Erittäin huono tulos kasvattaisi Walshin mukaan Mayn paineita jättää tehtävänsä.

– Tilanne näyttää kamalalta konservatiivien osalta. Jos he tippuvat alle kymmenen prosentin tai jäävät neljännelle tai viidennelle sijalle, näyttää se erityisen pahalta.

Britannian EU-eroa vastustavat liberaalidemokraatit kampanjoivat tiistai-iltana yökerhossa, Waterloo-sillan alla.

Puolueen varajohtaja ja maan parlamentissa istuva Jo Swinson kertoi STT:lle olevansa iloinen siitä, että EU-vaalit järjestetään.

Vaaleissa äänestäjät pääsevät kertomaan pääministerille ja oppositiossa istuvalle työväenpuolueelle, että he haluavat pysäyttää kaaoksen.

– Monet tässä maassa ovat täysin kyllästyneitä jatkuvaan brexit-pyöritykseen, joka ei näytä johtavan mihinkään vaan vain vahingoittavan maatamme.

Pääministeri May on luvannut, että parlamentti pääsee äänestämään uuden kansanäänestyksen järjestämisestä.

Swinsonin mielestä pääministeriltä kuultiin tiistaina kuitenkin vain kauniita sanoja.

– Meidän pitää olla hyvin varovaisia Theresa Mayn vaikuttamispuheiden kanssa. Ilmoitus ei vielä muuta hänen kantaansa. Hän ei ole sitoutunut kansanäänestyksen järjestämiseen brexit-sopimuksesta.