Analyysi: Valtiolipun vai olympialipun alla?
Näyttää siltä, että venäläiset yleisurheilijat eivät joko lähde ollenkaan Rio de Janeiron ensi kesän olympialaisiin tai lähtevät, mutta kilpailevat Olympiakomitean lipun alla.
Kyse ei ole urheilijoiden oikusta. Takana on Kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) päätös. Se totesi Venäjän yleisurheilun liiton (VELA) epäpäteväksi. Väliaikaiseksi.
Siksi yleisurheilijat menettivät oikeutensa kaikkiin kilpailuihin, jotka käydään IAAF:n suojeluksessa.
Mistä syystä niin ankara rangaistus on langetettu nimenomaan venäläisille urheilijoille? Eivät he ole rikkoneet dopingsääntöjä sen useammin kuin esimerkiksi Saksan tai Ranskan urheilijat.
Esimerkiksi viime vuonna 22 yleisurheilijaa todettiin syyllisiksi. Se on vain kaksi prosenttia 500:sta Venäjän maajoukkueen yleisurheilijajäsenestä.
Vähän aikaa sitten Saksan ARD-kanava esitti elokuvan, joka kertoi salaisuuksista dopingin käytössä Venäjän yleisurheilussa.
Tietoja saksalaiset toimittajat keräsivät eräältä venäläiseltä naisurheilijalta. Nainen itse oli saatu kiinni dopingin käytöstä vuonna 2011.
Nainen oli käynyt luottamukselliset keskustelut valmentajien ja urheilijoiden kanssa ja nauhoittanut salaa kaikki keskustelut.
Hänen miehensä vuorostaan on kertonut saksalaisille virkamiesten puuttumisesta Venäjän antidopingtoimiston toimintaan.
Elokuvan esityksen jälkeen Maailman antidopingneuvoston (WADA) erikoistoimikunta on tutkinut esitetyt faktat ja laatinut sen perusteella selostuksen IAAF:n neuvostoa varten.
Selostuksen tekijät väittivät, että Venäjän urheilussa on olemassa porrasteinen dopingin naamiointijärjestelmä, jossa ovat mukana valmentajat, urheiluvirkailijat ja jopa FSB:n (KGB:n) työntekijät.
Selostuksessa sanottiin, että viimeisten kymmenen vuoden aikana järjestetyissä suurkilpailuissa Venäjän voittajilta oli löytynyt epäluuloja herättäviä dopingkokeita.
Sellaisten todisteiden jälkeen melkein kaikki IAAF:n neuvoston jäsenet totesivat, että yhdellä urheilijan erottamisella dopingongelmaa on mahdoton ratkaista.
Siksi päätettiin rangaista koko Venäjän yleisurheiluliittoa ja antidopingtoimistoa, joka ”on säännöllisesti rikkonut testisääntöjä”. Toimistolta otettiin oikeudet.
Moskova voisi viedä nämä vaatimukset oikeuteen. Mutta presidentti Vladimir Putin torjui yhteentörmäyksen. Hän on kehottanut urheiluvirkailijoita etsimään kompromissin ja vuorovaikutustien IAAF:n kanssa, mitä virkailijat nyt tekevätkin.
He perustivat toimikunnan, joka IAAF:n työryhmän valvonnassa tarkistaa kaikki WADA:n selostuksessa esitetyt syytteet ja yrittää vastata niihin. Saman aikaan toimikunta alkaa uudistaa antidopingtoimistoa ja toteuttaa muita IAAF:n vaatimuksia.
Ensi tammikuussa on ylimääräinen Venäjän yleisurheiluliiton kokous, joka valitsee liitolle uuden presidentin.
Virkaan on jo yksi ehdokas, 47-vuotias Svetlana Masterkova, kaksinkertainen olympiakisavoittaja. Vuoden 1996 Atlantan kisoissa Ydysvalloissa hän voitti 800 metrin ja 1 500 metrin matkat.
Liiton kokouksessa uudistetaan myös liiton johto.
– Poistamme liitosta kaikki virkamiehet ja valmentajat, jotka ovat huonossa maineessa, urheiluministeri Vitali Mutko lupailee.
Ministeri lupailee niinikään, että hallitus tulee valmistelemaan lakiluonnoksen dopingin käytön rankaisemisesta.
Kolmen kuukauden päästä toimikunta esittää työnsä tulokset IAAF:n neuvostolle. Jos se hyväksyy tulokset, se voi poistaa sanktioita Venäjän yleisurheiluliitolta.
Ehkä sen jälkeen maajoukkue kilpailee Brasilian kisoissa valtiolipun alla. Mutta odottakaamme kolme kuukautta.
Joka tapauksessa ensi maaliskuun maailmanmestaruuskilpailut USA:ssa kilpaillaan ilman venäläisiä urheilijoita.
Lisäksi IAAF on vienyt Venäjältä kaksi suurta yleisurheilukilpailua: juniorien MM-kisat ja joukkuekävelykilpailut. Molempien kilpailujen pitäisi olla ensi kesänä Venäjällä.
Reaktiot IAAF:n neuvoston päätökseen vaihtelevat. Urheilijat itkevät, poliitikot syyttävät, että IAAF ja WADA toimivat USA:n pakosta.
Mutta tavalliset kansalaiset suhtautuvat sopuisasti IAAF:n päätökseen.
– Urheilun pitää olla puhdasta urheilijoiden terveyden vuoksi, on päivälehtien ja verkon lukijoiden yhteinen mielipide.