Yrittäjille tulee oikeus hakea työttömyysturvaa koronakriisin aikana – yritystä ei tarvitse lopettaa

Koronakriisi

Hallitus esittää yrittäjille oikeutta hakea työttömyysturvaa, jos koronakriisi on heikentänyt yritystoimintaa. Sitä voi hakea myös takautuvasti 16. maaliskuuta jälkeen tulleista menetyksistä. Yrittäjän tulee kuitenkin ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon 15.4. mennessä.

Työttömyyspäivärahaan kytkeytyvää turvaa haetaan Kelalta. Jos hakemus tulee 15. huhtikuuta jälkeen, oikeus työttömyysturvaan on vain hakupäivästä lähtien.

Hallituksen esityksen mukaan oikeus koskee kaikkia yrittäjiä, myös työllistäviä yrittäjiä.

Lakiesitys mahdollistaa sen, että koronasta kärsinyttä yritystoimintaa ei tarvitse lakkauttaa, jotta päätoimisella yrittäjällä olisi oikeus työttömyysturvaan, kuten tällä hetkellä pitäisi tehdä.

Samalla yrittäjä voisi edelleen saada myös jonkin verran yrittäjätuloa yrityksestään menettämättä kokonaan etuuttaan.

Hallitus on varannut yrittäjien työttömyysturvaan 160 miljoonaa euroa. Tämä perustuu oletukseen, että 55 000 yrittäjää hakisi sitä.

Lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian. Se olisi voimassa kesäkuun loppuun asti.

Hallitus on jo aiemmin kertonut yrittäjille tarkoitetuista yritystuista, jotka on tarkoitettu yritystoiminnan pyörittämiseen koronakriisin aikana.

Yrittäjien etujärjestö Suomen Yrittäjät kiittelee hallitusta nopeasta ja hyvästä esityksestä. Järjestön mukaan se on erittäin tarpeellinen monelle talousahdingossa olevalle yrittäjälle.

Lisäksi lakimuutos säästää julkisia menoja verrattuna siihen, että yrittäjä lopettaisi yritystoiminnan.

– Tällöin työttömyysetuutta maksettaisiin työttömyyden perusteella eikä yritystoiminnasta tulisi tuloja. Nyt jos yritystoiminnasta on tuloja, ne sovitellaan työttömyysetuuden kanssa, sanoo työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén tiedotteessa.

Enintään 300 euron kuukausittaiset tulot eivät vähennä työttömyysetuutta lainkaan.

Juttua korjattu 3.4.2020 kello 14:52: Yrittäjän ei tarvitse hakea tukea Kelalta 15.4. mennessä vaan ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon 15.4. mennessä.