Yrittäjät: Ravintoloiden avaamismalli hyvä, mutta kysymyksiä jää auki – "Ei saa luoda perusteetonta byrokratiaa"
Suomen Yrittäjät pitää hallituksen mallia ravintoloiden avaamisesta kohtuullisen järkevänä. Myös omavalvontaan luottaminen on hyvä asia, yrittäjäjärjestön työmarkkinajohtaja Janne Makkula kiittelee Yrittäjät.fi:ssä.
Makkulan mukaan hieman epäselväksi jäi toistaiseksi se, mitä edellytettävältä omavalvontasuunnitelmalta vaaditaan.
– Tässä ei saa luoda perusteetonta byrokratiaa; paperien laatiminen juuri jollakin tietyllä tavalla ei ole olennaista, vaan se, että ravintolayrittäjät ja asiakkaat yhdessä toimivat järkevästi niin, että koronatilanne otetaan puolin ja toisin huomioon.
Sinänsä on hyvä, että kukin ravintola omalta kohdaltaan pohtii, mitä toimenpiteitä nyt tehdyt linjaukset kultakin ravintolalta edellyttävät, Makkula pohtii.
Makkulan mielestä ihmisten järkeen pitää luottaa sekä mahdollistaa se, että kukin ravintola voi tehdä juuri siihen ravintolaan sopivat toimenpiteet hygienian varmistamiseksi ja taudin leviämisen ehkäisemiseksi.
– Tärkeää on myös, että jos yksittäiset toimijat eivät noudata säännöksiä, tästä ei saa koitua haittaa koko toimialalle ja oikein toimiville yrittäjille. Lisäksi harkitsisin vielä sitä, että anniskelu voitaisiin lopettaa vasta klo 23, hän sanoo.
Avoimia kysymyksiä tiedotustilaisuudesta jäi Makkulan mukaan esimerkiksi elinkeinopolitiikan näkökulmasta.
– Vaikka nyt on pohdittu sitä, miten ravintolat voidaan turvallisesti avata, on pohdittava asiaa myös elinkeinopolitiikan näkökulmasta. Esimerkiksi väliaikainen mahdollisuus mietojen alkoholijuomien ulosmyyntiin pitäisi nyt sallia, Makkula sanoo.