Yle: Stubb ei vastaisi Putinin onnittelusoittoon, Haavisto toista mieltä: "En antaisi sitä puhelua Presidentinlinnan siivoojalle"
Kokoomuksen Alexander Stubbin ja vihreiden tukeman valitsijayhdistyksen ehdokkaan Pekka Haaviston väliltä löytyy selkeä ero siinä, miten he tuoreena presidenttinä suhtautuisivat Venäjän presidentiltä Vladimir Putinilta tulevaan puheluun.
Maanantai-illan Ylen A-studiossa ehdokkaille esitettiin yleisökysymys: Olet juuri tullut valituksi Suomen presidentiksi. Venäjällä näitä vaaleja on seurattu tarkasti, ja Vladimir Putin haluaa onnitella sinua valinnastasi puhelimitse. Puhelin pirisee ja Putin soittaa. Vastaatko?
Haavisto sanoi lähtevänsä siitä, että aina vastataan, kun joku valtionpäämies soittaa.
– En antaisi sitä puhelua Presidentinlinnan siivoojalle, vaan vastaisin, hän sanoi.
– Vastaisin ja ottaisin tietysti onnittelut vastaan, mutta en kävisi mitään poliittista substanssikeskustelua ilman koordinaatiota meidän läheisimpien liittolaisten kanssa, EU-tason kanssa, jossa on määritelty se, että tällaisia keskusteluja ei käydä. Onnittelusoitto on tietysti toinen asia, Haavisto totesi.
Stubb puolestaan jättäisi kokonaan vastaamatta Putinin puheluun.
– Minä en vastaisi. En, koska Putin tulisi käyttämään sitä jonkinnäköisenä propagandana Venäjällä, eli (hän) käyttää ikään kuin Suomea jonkinnäköisenä pelinappulana, Stubb sanoi.
– Tällä hetkellä meillä ei ole minkäännäköisiä poliittisia suhteita Venäjän kanssa.
Stubb lisäsi, ettei hän näe kyseisille suhteille mitään tarvetta ennen kuin Ukrainan sota saadaan loppumaan. Stubbin mukaan tilanne olisi toinen, jos länneltä tulisi Suomelle pyyntö jonkinnäköisestä rauhanvälitystehtävästä.
Stubb totesi, että rauhanvälitys tapahtuu nykyään eri tavalla kuin aikaisemmin.
– Ennen se oli vahvasti sidoksissa kansainvälisiin instituutioihin ja järjestöihin kuten YK:hon, nykyään sitä tekevät tällaiset välivallat kuten esimerkiksi Qatar, Turkki tai Arabiemiraatit.

Haaviston mukaan on tärkeää huomata, että konflikteissa tapahtuu asioita myös kulissien takana.
– Jopa tässä Ukraina-Venäjä-konfliktissa. On tärkeää, että olemme osa yhteistä rintamaa EU:n ja Naton kanssa tässä tilanteessa, mutta voi olla sellainen tilanne, että meille tulee tehtävä seurata tarkemmin jotakin, mitä on menossa kulissien takana.
– Ja presidentin täytyy näistä asioista tietää. Emme voi olla vain julkisen tiedon varassa, Haavisto sanoi.