YK: Yli miljoonaa kasvi- ja eläinlajia uhkaa sukupuutto – Greenpeace vaatii toimia Suomeltakin
Ihmiset tuhoavat nopeassa tahdissa ympäristöä, josta meidän oma elämämme ja hyvinvointimme ovat riippuvaisia, todetaan YK:n raportissa.
Monimuotoisuus katoaa vauhdilla, joka on nyt satoja kertoja nopeampaa kuin menneiden kymmenen miljoonan vuoden aikana. Lisäksi ilmastonmuutos ja monimuotoisuuden katoaminen ruokkivat toisiaan.
Ympäristöjärjestö Greenpeace Nordenin Suomen maajohtaja Sini Harkki kutsuu ilmastonmuutosta ja sukupuuttoaaltoa vakavaksi hälytykseksi.
Greenpeace painottaa, että myös Suomessa ilmastonmuutosta ja luonnon monimuotoisuuden häviämistä on hoidettava käsi kädessä.
– Hallituksen tulisi nostaa metsien ja soiden suojeluun käytettävä rahoitus vähintään 100 miljoonaan euroon vuodessa, jotta voisimme hidastaa luonnon köyhtymistä. Tämä on erityisen tärkeää nyt, kun metsiin kohdistuu ennennäkemätön teollinen paine.
YK:n mukaan hakkuut ja tehomaatalous ovat raportin mukaan tärkeimpiä monimuotoisuuden hävittäjiä ja tuottavat samalla ainakin neljänneksen ilmakehää rapauttavista kasvihuonekaasuista.
Saksalaisen Helmholtzin ympäristöntutkimuskeskuksen professorin Josef Settelen mukaan massasukupuutto ei lyhyellä tähtäimellä uhkaa ihmiskuntaa.
– Pitkän tähtäimen vaikutuksia on vaikea eritellä. Jos ihmiset kuolevat sukupuuttoon, luonto löytää omat keinonsa, professori sanoi.
– Olemme rapauttamassa taloutemme, elinkeinojemme, ruokaturvallisuutemme, terveytemme ja elämänlaatumme perustaa maailmanlaajuisesti, kiteytti raportin julkaisua johtanut Robert Watson.
Hälyttävät tiedot selviävät YK:n alaisen hallitustenvälisen luonnon monimuotoisuus- ja ekosysteemipalvelupaneelin (IPBES) raportista, jota on ollut tekemässä satoja asiantuntijoita 50 maasta. Kyseessä on ensimmäinen globaali raportti luonnon monimuotoisuuden tilasta sitten vuoden 2005.
– Kaikissa aiemmissa massasukupuutoissa maailmasta katosi noin 75 prosenttia lajeista, Watson sanoo.
Viimeisten satojen vuosien aikana maailmasta on kuollut sukupuuttoon noin kaksi prosenttia lajeista, Watson toteaa. Jos sen sijaan tarkastellaan vauhtia, joilla lajit tällä hetkellä katoavat, kokonaiskuva muuttuu.
Jos sukupuuttoaalto jatkuu samaa tahtia kuin nyt, saatamme saavuttaa massasukupuuton 75 prosentin lajikadon rajan sadassa vuodessa, Watson sanoo.
Paneelin tarkoitus oli vain kartoittaa nykyinen tilanne, eikä se tehnyt tarkkoja toimenpide-ehdotuksia. Paneeli kuitenkin antoi useita suosituksia. Näitä olivat muun muassa lihan kulutuksen vähentäminen, viidakoiden hakkuun lopettaminen ja kierrätyksen suosiminen.