WWF suosittelee kasvispainotteisia ruokavalintoja luonnon monimuotoisuuden hyväksi
Maailman luonnonsuojelujärjestö WWF sanoo, että suurin osa luonnon ihmisille tuottamista palveluista ei ole korvattavissa tieteen tai teknologian keinoin.
– Esimerkiksi huomattava osa maailman ruuantuotannosta on riippuvaista pölyttäjähyönteisistä ja niiden tuottamista pölytyspalveluista, WWF:n Suomen ohjelmapäällikkö Jussi Nikula sanoo tiedotteessa.
Suurin syy luonnon monimuotoisuuden romahtamiseen on maankäytön muutosten aiheuttama luonnon elinympäristöjen tuhoutuminen, WWF sanoo viitaten YK:n raporttiin. Maankäytön muutosten taustalla ovat ensisijaisesti nykyinen ruuantuotanto ja -kulutus.
– Eläinperäinen tuotanto vie valtaosan maatalouden pinta-alasta. Samalla maatalousmaalla voidaan ruokkia suurempi määrä ihmisiä, jos ruokavalinnat ovat kasvipainotteisempia. Tämä vähentäisi metsäkatoa ja säästäisi ekosysteemejä, Nikula sanoo
WWF:n mukaan Suomen pitäisi pystyä varmistamaan, että julkisena hankintana valmistettu ruoka ei aiheuta metsäkatoa toisella puolella maapalloa.
Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK kirjoittaa jakavansa huolen luonnon monimuotoisuuden köyhtymisestä. MTK:n mukaan Suomessa tilanne kuitenkin ollaan saamassa hallintaan etenkin metsissä ja maatalousympäristössä tehtyjen määrätietoisten toimien ansiosta.
– Viimeisimmät kansalliset luontotyyppien ja lajien uhanalaisuudesta kertovat raportit osoittavat, että metsissä ja maatalousympäristöissä tehdyt suojelu- ja luonnonhoitotoimet ovat olleet vaikuttavia luonnon monimuotoisuuden turvaamisen kannalta, sanoo MTK:n lakimies Anna-Rosa Asikainen tiedotteessa.