”Yhdysvallat menetti patriootin ja nöyrän palvelijan” – entinen presidentti George H. W. Bush on kuollut

Yhdysvallat

Yhdysvalloissa lukuisat poliitikot ovat ilmaisseet osanottonsa entisen presidentin George H. W. Bushin kuoleman johdosta. Bush kuoli eilen 94-vuotiaana.

Entinen presidentti Barack Obama kuvasi edesmennyttä republikaanipresidenttiä patriootiksi ja nöyräksi isänmaan palvelijaksi. Obama kehui erityisesti Bushin työtä kylmän sodan lopettamiseksi ja ydinaseiden uhan vähentämiseksi.

– Vaikka sydämemme ovat tänään raskaat, ne ovat myös täynnä kiitollisuutta. Ajatuksemme ovat Bushin koko perheen luona tänään – ja kaikkien niiden, jotka inspiroituivat Georgen ja Barbaran esimerkistä, Obama tviittasi viitaten Bushin vaimoon, joka kuoli huhtikuussa.

Myös istuva presidentti Donald Trump ilmaisi osanottonsa Bushin kuolemasta.

Lausunnossaan Trump kiitti Bushin johtajuutta ja vakaata arvostelukykyä, joiden avulla Bush luotsasi Yhdysvallat ulos kylmästä sodasta.

Trumpin mukaan Bush myös valoi perustukset, joille Yhdysvaltojen vauraus ja menestys on viime vuosikymmeninä pohjannut.

Bush vanhemman jälkeen presidentiksi noussut Bill Clinton kiitti Bushia paitsi poliittisesta urasta, myös ystävyydestä.

– Olen ikuisesti kiitollinen ystävyydestä, jonka muodostimme. Kun ensi kertaa nuorena kuvernöörinä tapasin hänet kodissaan Kennebunkportissa, minuun teki vaikutuksen se, miten ystävällinen hän oli (tytärtäni) Chelseaa kohtaan ja miten omistautunut hän oli Barbaralle ja lapsilleen, Clinton sanoi lausunnossaan.

Kalifornian ex-kuvernööri Arnold Schwarzenegger sanoi Yhdysvaltojen menettäneen suuren sankarin.

– Presidentti Bush on lähtenyt viimeiselle lennolleen, mutta hänen määränpäänsä ei ole tuntematon. Hän lentää elämänsä rakkauden, Barbaran, käsivarsille. Tänään jokaisen meistä pitäisi katsoa ylös ja sanoa hänelle hiljaiset kiitokset, Schwarzenegger sanoi lausunnossaan.

Bush vanhempi toimi Yhdysvaltojen presidenttinä 1989–1993 ja luotsasi näin Yhdysvallat kylmän sodan päättymisen yli. Hän oli Yhdysvaltojen 41. presidentti.

George ja Barbara Bush ehtivät olla naimisissa 73 vuotta. Heiltä jäi viisi lasta ja 17 lastenlasta.

Perheen tiedottaja julkaisi Twitterissä tiedotteen, jossa Bushin poika George W. Bush ilmoitti isänsä kuolemasta. Bush nuorempi toimi Yhdysvaltojen presidenttinä kaksi virkakautta 2001–2009.

– George H.W. Bush oli mitä hienoimman luonteenlaadun omaava mies ja paras isä, jota poika tai tytär voi toivoa, hänen poikansa kuvasi.

Bush oli kärsinyt terveysongelmista pitkään. Vuonna 2012 hän kertoi sairastavansa Parkinsonin tautia, joka rajoitti hänen liikkumistaan ja pakotti hänet pyörätuoliin.

Perheen tiedottajan mukaan hautajaisjärjestelyistä ilmoitetaan pian.