WHO varoitti, että lepsuilu voi tuoda miljoona koronavainajaa lisää

Koronakriisi

YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO varoitti lauantaina, että koronavirukseen liitettyjen kuolemien määrä voi kasvaa nykyisestä yli kaksinkertaiseksi, kahteen miljoonaan, jos tartuntoja ei pidetä kurissa.

Johns Hopkins -yliopiston seurannan mukaan kuolemia on kirjattu maailmalla jo yli 987  000, joista yli 200  000 Yhdysvalloissa, reilut 140  000 Brasiliassa ja yli 90  000 Intiassa.

–  Olemmeko kollektiivisesti valmiita tekemään kaiken tarpeellisen tuon lukeman välttämiseksi? Jos emme ota tarvittavia askeleita, valitettavasti edessämme on se luku (kaksi miljoonaa) ja paljon enemmänkin, pohti WHO:n edustaja Michael Ryan.

Monissa Euroopan maissa on tiukennettu jälleen rajoituksia koronaviruksen toisen aallon kasvattaessa tartuntamääriä.

Erityisen koviin toimiin on ryhdytty Espanjassa, jossa pääkaupunki Madridin ja sen lähiympäristön liikkumisrajoitukset on ulotettu koskemaan yli miljoonaa ihmistä.

Tuoreita tartuntapiikkejä on nähty muun muassa Puolassa ja Ranskassa, joista jälkimmäisessä todettiin yli 16  000 uutta tartuntaa päivässä.

Lontoon keskustaan kerääntyi lauantaina tuhansia viranomaisten uusia koronarajoituksia vastustavia ihmisiä.

Hallitus kiristi viime viikolla tuntuvasti rajoituksia tartuntojen määrän ryöpsähdettyä ylöspäin.

Brittien tulee nyt tehdä mahdollisuuksien mukaan etätöitä, pubit ja ravintolat sulkeutuvat iltakymmeneltä ja maskipakkoa laajennettiin.

Poliisi otti myöhemmin yhteen protestoijien kanssa ja hajotti mielenosoituksen, koska paikalle tulleet eivät noudattaneet turvavälejä tai käyttäneet maskeja, kertoi BBC.

Japanin tuore pääministeri Yoshihide Suga puolestaan vakuutti YK:n yleiskokouksen puheenvuorossaan, että tältä vuodelta perutut Tokion kesäolympialaiset tullaan järjestämään ensi vuonna.

–  Ensi kesänä Japani järjestää olympialaiset ja paralympialaiset. Se tulee olemaan todiste siitä, että ihmiskunta on voittanut pandemian, Suga vakuutti.