Vitsinkertoja ja klarinetinsoittaja kohtasivat Iisalmen torilla – eroja keskustan puheenjohtajaehdokkaiden välille ei edelleenkään löytynyt, paitsi ehkä yksi

Keskusta

Keskustan puheenjohtajatentti Iisalmen torilla sujui jo tutuksi tulleessa, turvallisessa yksimielisyydessä.

Väittelyä Katri Kulmunin ja Antti Kaikkosen välille ei saatu tälläkään kertaa syntymään.

Vastaukset keskustan viestintäpäällikkö Laura Ruoholan sekä yleisön esittämiin kysymyksiin sujuttelivat samoja latuja.

Yleisö jakeli kandidaateille myös aplodeja vuorotellen ja tasaiseen tahtiin.

Pitkin päivää sateen uhka leijui toritapahtuman yllä ja varasuunnitelmana oli jopa siirtyä katon alle kulttuurikeskukseen.

Vettä ei kuitenkaan kuulunut, ja suuri joukko yläsavolaisia pääsi kuivissa olosuhteissa tutustumaan toiseksi suurimman hallituspuolueen johtopaikkaa havittelevaan kaksikkoon.

Kahvia keskustan kojulta jaettiin yli 300:aan kuppiin. Puolueen asia siis selvästi kiinnostaa.

Iisalmen ministerikokouksesta medialle lähtenyt tiedote koski viikonloppuna virinnyttä lastenhankintaan liittyvää ilmastokeskustelua. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen tiivisti keskustan näkemyksen toteamalla, että ongelma eivät voi olla Suomeen syntyvät vauvat.

Aiheesta puhuttiin torillakin.

– Lapsissa ja seuraavassa sukupolvessa on tulevaisuus. Kyllä keskustelu on mennyt erikoisille kantimille, Kulmuni kuittasi.

– Meillä loppuvat tätä menoa lapset päiväkodeista ja kouluista. Suomi tarvitsee lisää lapsia, ei vähemmän, Kaikkonen jatkoi.

Yhtä yksimielisiä ehdokkaat olivat niin maahanmuuttopolitiikasta (Suomeen saa tulla tekemään työtä, mutta rikollisia ei tarvita), aluepolitiikasta (koko Suomessa on voitava asua ja elää) kuin maataloudestakin (suomalainen ruuantuotanto on välttämättömyys ja ylpeyden aihe, osa ilmastonmuutoksen ratkaisua, ei ongelmaa).

Keskustan puheenjohtajakisa kiinnostaa Iisalmen torille kokoontuneesta väkimäärästä päätellen. (Kuva: Maria Seppälä)

Yleisökysymyksissä ehdokkaita ja keskustaa kovisteltiin erityisesti valtionhallinnon palveluiden ja toimipisteiden lakkauttamisesta alueella. Viime hallituskaudella Ylä-Savon alueella menetettiin peräti 700 tällaista työpaikkaa.

Yleisöstä muistettiin myös, että läheskään kaikki eivät pysty eri syistä hoitamaan asioita sähköisesti.

Kaikkonen ja Kulmuni myönsivät ongelman.

– Valtionhallinnon pitäisi olla joustava. Ihmisten pitäisi voida asua eri puolilla maata ja saada tarvitsemansa palvelut, Kulmuni sanoi.

Kaikkonen totesi, että viime hallituskaudella tehtiin tässä asiassa varmasti virheitä. Tällä kaudella keskittämispaineita ei Kaikkosen mukaan kuitenkaan ole.

Hän esittikin, että valtionhallinnosta lähivuosina eläköityvien kymmenien tuhansien virkamiesten tehtäviä hajasijoitettaisiin pääkaupunkiseudulta muualle Suomeen.

Sekin tentissä paljastui, mikä Savossa tai savolaisissa on ehdokkaiden mielestä parasta. Siinä taisi olla myös ainoa ero ehdokkaiden vastauksissa.

– Parasta on puoluesihteeri. Meillä on keskustassa pitkä perinne siitä, että täältä on tullut hyviä puoluesihteereitä, Kulmuni sanoi.

Kaikkonen puolestaan kehui savolaista tunnelmaa.

– Savon sydämessä on erityinen meininki.

Luultavasti tälläkään erolla ei keskustan puheenjohtajakisaa kuitenkaan ratkaista.

Toistensa kehuminenkin kandidaateilta onnistui. Molemmilla oli vara myöntää, että kilpakumppani on jossakin parempi.

– Katrin hyviä ominaisuuksia on pitkä lista. Hänellä on esimerkiksi parempi kielitaito kuin minulla. Hän osaa myös soittaa paremmin klarinettia, Kaikkonen sanoi.

– Antti on ollut pitkään eduskunnassa ja nähnyt kaikenlaista. Hän on hauska ja sosiaalinen ja parempi vitsinkertoja kuin minä, Kulmuni sanoi.