Vihreiden ongelma kaatui keskustan syliin – keskustapiirit ovat saaneet Haaviston vuoksi jopa eroilmoituksia: “Ei mahdu ihmisten oikeustajuun"

Lakia rikkonut Haavisto pääsi monien mielestä paljon helpommalla kuin monet eroamaan joutuneet ministerit.
Politiikka

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) lain rikkomiseen liittyvä kohu on herättänyt voimakasta keskustelua keskustan kentällä, selviää Suomenmaan  soittokierroksesta keskustapiirien toiminnanjohtajille.

Keskusta äänesti tiistaina Haaviston luottamuksen puolesta eduskunnan luottamusäänestyksessä. Päätös oli puolueelle vaikea, eivätkä kaikki keskustalaiset ole katsoneet sitä hyvällä.

Palautetta tapauksesta on tullut poikkeuksellisen paljon, kertoo Lapin keskustapiirin toiminnanjohtaja Lasse Kontiola.

Puolueesta on piirissä eronnut muutama ihminen. Se on normaaliin tilanteeseen suhteutettuna iso määrä.

Etelä- ja Itä-Savon piirien toiminnanjohtaja Ulla-Riitta Juutin puhelin alkoi soida kiivaasti maanantaiaamuna kello 8. Puhelut olivat vihaisia ja ärhäköitä.

– Uhkauksia puolueesta eroamisesta tuli toistakymmentä, mutta vasta yksi on eronnut ihan oikeasti.

Myös Pohjois-Pohjanmaan keskustapiiriin on tullut muutamia kohusta johtuvia eroilmoituksia. 

– Pari ihmistä on vetänyt myös kuntavaaliehdokkuutensa pois tämän vuoksi, Pohjois-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja Minna Siira sanoo.

Suomenmaa soitti yhteensä neljään keskustapiiriin. Myös Karjalan keskustapiirissä on otettu vastaan asiasta johtuva puolueesta eroaminen.

– Moni kokee, että vihreiden suuntaan on joustettu riittävästi, Karjalan piirin toiminnanjohtaja Matti Kuittinen sanoo.

Siiran mukaan monia keskustalaisia hiertää se, että puolue antoi tukensa toiminnalle, joka sotii niin vahvasti sen keskeisintä aate- ja arvopohjaa vastaan. Osa soittajista nostaa edelleen esiin kysymyksen, kuuluisiko keskustan olla mukana tässä hallituksessa.

Kaikki eivät kokeneet keskustan toimintaa suoraselkäiseksi, Juuti arvelee.

– Eräskin kysyi, että onko Haavisto keskustalaisten mielestä niin mukava ihminen, että hän saa rikkoa vaikka lakia.

Kontiolan mukaan monia harmittaa se, että koko sotku kaatui keskustan niskaan.

– Sitä ihmiset sanovat usein, että tämä on vihreiden soppa. Heidän pitää tämä myös hoitaa. Viime kädessä vastuu on pääministerillä.

Keskustaväen viesti on ollut jokaisessa piirissä sama: Haavisto on rikkonut lakia ja hänen jatkamistaan korkeassa ministerin toimessa ei sen vuoksi voida hyväksyä.

Haaviston ja vihreiden toiminta on keskustaväen keskuudessa koettu ylimieliseksi ja demokratiaa halventavaksi.

– Lain kunnioitus on keskustalaisille niin tärkeä ydinarvo, että tällaista toimintaa on vaikea hyväksyä ja ymmärtää. Se ei vaan mahdu ihmisten oikeustajuun, Siira pohtii.

– Vihreät eivät saa olla lakien yläpuolella, tiivistää puolestaan Kuittinen.

Erityisen paljon keskustalaisia on harmittanut tapaukseen liittyvä epäoikeudenmukaisuus. Haaviston koetaan pääsevän helpommalla kuin moni muu aiemmin eroamaan joutunut ministeri. 

Lähes kaikki haastateltavat kertovat ihmisten listanneet puheluiden aikana useita ministerieroja 2000-luvulta. Suurimmassa osassa niistä eroamaan joutunut henkilö ei ole rikkonut lakia.

Lapin piirin Kontiolan mukaan keskustalaiset eivät ole verranneet Haaviston tapausta mitenkään erityisesti Katri Kulmunin tai muiden keskustalaisten ministereiden eroihin, vaan esiin ovat nousseet kaikki muutkin tapaukset Ilkka Kanervasta Heidi Hautalaan.

– Haaviston kohdalla on ihan julkisesti todettu perustuslakivaliokunnan toimesta, että lakia on rikottu. Ihmiset ovat kysyneet, että mikä erivapaus Haavistolla asiassa on, Juuti sanoo.

Kiivaista tunnelmista huolimatta toiminnanjohtajat uskovat, että hallitusyhteistyö vihreiden kanssa tulee jatkumaan. Isoja vaikeuksia voi olla edessä, mutta tähän hallitus ei kuitenkaan kaadu.

– Pikkuhiljaa tunnelmat ovat tasaantuneet sisuuntumiseksi. Ihmisten pitää saada purkaa tunteitaan, Kontiola pohtii.

Siiran ja Juutin mukaan moni soittaja ei ole välttämättä tullut ajatelleeksi, mitä siitä olisi seurannut, jos keskusta ei olisi tukenut Haavistoa ja hallitus olisi mahdollisesti kaatunut.

– Olen kehottanut monia miettimään sitä, että millainen tilanne Suomella olisi ollut edessä, jos hallitus olisi kaatunut kesken pahaa kriisiä. Kyllä sitten on löytynyt myös ymmärrystä. Osa on kyllä siitäkin huolimatta sulkenut korvansa, Juuti sanoo.

Siira ja Juuti näkevät kohussa myös jotain opittavaa tulevaisuutta varten. Keskustan pitäisi kyetä paremmin perustelemaan, miksi se toimii politiikan käänteissä niin kuin toimii.

Annika Saarikon ja muiden keskustalaisten kannanotot olivat hyviä, mutta asiasta olisi pitänyt kertoa meille toiminnanjohtajillekin etukäteen. Pieni preppaus asian perusteluista etukäteen olisi helpottanut ihmisten kanssa käytäviä keskusteluja, Juuti summaa.

Kommentit (17)

 • Lukija21

  Peli on katsottava loppuun. Kun Keskusta ei asettanut hallitustuelleen ehdoksi Haaviston eroamista, on kannatuksen hupeneminen ja maakuntahallinnon saaminen asetettava vaakakuppeihin. Kauanko kannatuksen hiipumisen annetaan jatkua? Mitä Keskusta tekee maakuntahallinnolla, jos sen kannatus valtakunnan tasolla tippuu alle 10 prosentin?

 • Lukija69

  Kirjoitin jo aikaisemmin, että Keskustan virhepäätökset jatkuvat.

  Ensin selitellään Haaviston laittoman toiminnan hyväksyntää hallituksen toimintakyvyllä. Ihan sairasta. Ei ne puheet, vaan teot!

  Seuraavaksi omilla päätöksillä hylätään Keskustan menestys Helsingissä estämällä Väyrysen pormestariehdokkuus ja vielä kuntavaaliehdokkuus kaiken päälle. Tämä on erittäin kohtalokas päätös ja tulee näkymään Keskustan menestyksessä myös valtakunnallisesti. Pelkään kuntavaalien tulosta.

  Annika Saarikko: Etkö voisi johtaa puoluetta, nyt ei enää selitykset auta?

 • Lukija22

  Perin merkillistä, että keskustapuolue olisi päässyt Haaviston imago-ongelmasta itselleen vain edellyttämällä ministerieroa. Vihreille olisi jäänyt silloin valinnan paikka vaihtaa tai antaa koko hallituksen kaatua. Nyt kepu maalasi itsensä kannatuslaskun nurkkaan.

 • Keskiöupseeri

  Saarikon johdolla on Keskusta hoitanut tämän casen niin hyvin kuin näissä oloissa voi. Oli kova paikka ja niitä tulee vielä uusia. Puolueen tilannetta ei paranna kiukuttelu ja erouhkailut. Työ jatkuu. Loppulaulua ei ole vielä laulettu.

 • Lukija23

  Päevän oevallus: Immeisten tunteet kun kuohahtaa, monest syynä on hetkellinen, henkinen oksennusrefleksi! Usseimmiten se jo viikossa, kahessa vaemenoo, liijjoteltuna harhana haehtuu.

 • Lukija4

  Keskusta antoi tukensa vaikeassa tilanteessa hallituksen jatkolle, ei Haavistolle – päätöksen perustelut olivat kitkerät ja poikkeuksellisen selkeät. Vastuun kantajan asema ajautuu pahimmillaan näinkin vaikeaksi, varsinkin kun oppositiosta ystävällisesti tähän suuntaan avustettiin. Ymmärrän hyvin itseni kautta keskustalaisten kitkerän ja kimpaantuneen vastaan oton – mutta tämän kanssa on eteenpäin mentävä. Tässä on se hyvä puoli, että nyt kenttä on kimpaantunut ja saanut lisää yhtenäistä sisukkuutta – näin on käynyt aikaisemminkin – ja se on tietänyt poliittisille vastustajille hikisiä aikoja. Lainkuuliaisuus keskustalle on pyhä asia – se on otettava vakavasti – on korostettava, että keskusta ei tukenut Haaviston laittomia toimia. Kiitos kentän ärhäköitymisestä !

 • Lukija90

  Pahinta kepun kannalta on,miltä asiat näyttää suuren yleisön mielestä. Ei voida tietää kaikista Saarikon ko. päätöksen yksityiskohdista eikä muistakaan,siksi se mielikuva on tärkein,koska ei kansalaisella muuta tietoa ole. Kepu ollut aina huono mielikuvapolitiikassa. Vanhemmat varoittivat meitä lapsia ”liian viisaista” aikuisista,jotka vaan puhuvat ja puhuvat,selittävät,selittävät jopa mustan valkoiseksi.

 • Lukija21

  Eikö Keskusta tukenut laittomuuksia, kun antoi 99 % tuen Haavistolle? Voiko olla lainkuuliainen, jos ei ole oikeudenmukaisuuden ymmärtämystä? Ei äänestetty luottamuksesta hallitukselle, vaan luottamuksesta Haavistolle. Hoskosella selkärankaa oli, muilla selityksiä selitysten perään.

  Voi näköjään olla ”lainkuuliainen”, jos kannattaa Papuskan johtamaa vihervasemmiston aisankannattajapuoluetta. Kimpaantunut kenttä saattaa toimia täysin arvaamattomasti ja äänestää jaloillaan.

  • Lukija4

   Näinkin sen voi kirjaimellisesti sanoa. Mutta todellisuudessa keskustalla oli pöydällä kaksi vaihtoehtoa äänestää vastaan ja kaataa hallitus, äänestettiin hallituksen jatkamisen puolesta. Tämä on vastuunkantajan osa ja sen takia päätös perusteltiin selkeästi – tarkasti ottaen päätöksessä ei äänestetty laittomuudesta vaan luottamuksesta – jos halutaan ”saivarrella” tähänkin suuntaan.

   • Lukija21

    Äänestettiin siitä, nauttiiko laittomuksiin syyllistynyt Haavisto eduskunnan luottamusta vai ei. Keskusta ei esittänyt epäluottamusta, joten näin ollen hyväksyi Haaviston laittoman toiminnan, vaikka kuinka saivartelet. Näin myös kirjoitin edellä.

    • Lukija4

     Ei lisättävää edelliseen kommettiini. Kiitos !

     • Lukija69

      Julistan Lukija21 tämän väittelyn voittajaksi. Onneksi olkoon.

 • Lukija26

  Kun siirrymme talouden ja työllisyyden hoidossa yhä tiukempiin ratkaisuihin ,tunteilun sijaan enemmän realismia asiakokonaisuuksiin ,jotka johtavat konkreettisiin ja kaikkia meitä kannustavaan toimintaan . Jos me emme sitä tajua tehdä ,muut tulevat sen tekemään puolestamme ja olemme entistä enemmän renkipojan asemassa . Ylivelkaantunut maa on aina huonomassa asemassa kun hyvin taloutensa hoitaneet maat .

 • Lukija69

  Pakko lainata vielä yhtä kommenttia, joka osoittaa Helsingin Keskustan tekevän hallaa puolueen kuntavaalitulokselle.

  Tässä siis Keskustan pormestarivaaliehdokkaiden äänimäärät vuodelta 2017:

  Eeva Kärkkäinen, kunnallisvaalit: 177 ääntä
  Ville-Veikko Rantamaula, kunnallisvaalit:: 99 ääntä
  Harriet Lonka, kunnallisvaalit: 35 ääntä
  Erkka Peltonen, kunnallisvaalit: 24 ääntä

  Mainitaan vielä, että Väyrynen on saanut tuhansia ääniä Helsingistä parhaimmillaan ja viimeksi jopa Keskustan ulkopuolelta yli 1000 ääntä.

  En tiedä, pitääkö laittaa itkuksi vai nauraa? Sanokaa te!

  • Lukija90

   Kepu on tosi huono ”haistamaan” markkinat. Tämä taas yksi esim.siitä tämä Väyrysrasismi. Tekis mieli jopa todeta,että ’sääli on sairautta’ olla osaamatta markkinoida ja edistää asiaansa. Toisesta asiasta voisi kysyä. Mikä on kepun tori,jossa voidaan itse puhua ja turinoida ihmisten kaa? Nyt näiden eri juttujen perässä jokunen rohkea uskaltaa. Facebook ei ole vastaus,koska siellä yhä vähemmän väkeä ja muutenkin huono media.

 • Lukija9

  Näillä sivuilla on myös ”sensuurilla” sormet pelissä, eiks yeah?

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen