Väyrynen: Trumpin valinta voi rauhoittaa Itämerta

Paavo Väyrynen

Donald Trumpin valinnalla Yhdysvaltojen presidentiksi voi olla myönteisiä vaikutuksia Itämeren turvallisuudelle, arvioi europarlamentaarikko Paavo Väyrynen (kesk.).

Väyrynen katsoi uuden kirjansa julkistamistilaisuudessa, että Trumpin kaudella lännen ja Venäjän geopoliittisesta vastakkainasettelusta voidaan siirtyä globaalitasolla Kiinan ja joidenkin muiden kehitysmaiden synnyttämän haasteen pariin.

– Kyllähän nyt olisi järkevää, että Yhdysvallat, Venäjä ja Eurooppa toimisivat yhdessä. Ja uskon, että Trumpin valinta voi merkitä sitä, että tapahtuu tämän kaltainen kehitys.

Väyrysen mielestä viime päivien puheet etupiiriajattelun paluusta ovat olleet järjettömiä.

– Näyttää, että tätä etupiirikeskustelua nyt virittävät ne, jotka ajattelevat, että kun on kova jännite, niin sitä kautta ehkä voidaan ajaa Suomea Naton jäseneksi. Jos jännite purkautuu ja olot rauhoittuvat, niin tämä suuri haave jää toteutumatta.

Kansanedustaja Alexander Stubbin (kok.) puheet Suomen ja Ruotsin muodostamasta sotilaallisesta tyhjiöstä ovat Väyrysen mielestä harhaanjohtavia ja valheellisia.

– Jos ajatellaan Suomen sotilaallista suorituskykyä tällä hetkellä, niin mehän olemme hyvin vahva maa sotilaallisessa mielessä. Ei täällä mitään tyhjiötä ole.

Väyrynen kertoi jatkavansa hankettaan uuden kansalaispuolueen perustamiseksi. Kannattajakortteja puuttuu vielä muutamia satoja.

Myös paluu eduskuntaan on yhä suunnitelmissa, mutta tuskin toteutuu ennen Eduskuntatalon remontin valmistumista.

– Olen kansalaispuolueen ehdokkaana eduskuntavaaleissa. Jos tulen tänne, niin olen kansalaispuolueen eduskuntaryhmässä. Ja vaalien jälkeen, jos tulen valituksi, olen kansalaispuolueen edustaja.

Mahdollisesta erottamisestaan keskustasta Väyrynen ei murhetta kanna.

– En ole keksinyt sitä, miten se tapahtuisi. Olen Keminmaan keskustaseuran puheenjohtaja itse, ja en aio esittää, että osasto erottaisi minut.