Sydänvaivat iskivät – Paavo Väyrynen esitti UKK:ta terveytensä riskeeraten

Paavo Väyrynen

Konkaripoliitikko Paavo Väyrynen joutui viemään viime kesän Kekkos-näytelmänsä läpi terveysongelmien varjossa.

Väyrynen kertoo asiasta itse tuoreessa kirjassaan  Kukahan nämäkin sotkut oikein selvittää? (Paasilinna).

Väyrysen mukaan hänellä on sepelvaltimotauti, joka on ainakin osin perinnöllinen.

– Kun isä kuoli yli 101-vuotiaana, ruumiinavauksessa havaittiin, että hänellä oli ollut pahanlaatuinen sepelvaltimotauti. Elimistö oli kuitenkin ollut uusiutumiskykyinen, ja tukkeutuneiden suonten rinnalle oli syntynyt uusia, Väyrynen kirjoittaa.

Europarlamentaarikko kertoo tunteneensa itsensä jotenkin huonovointiseksi ja väsyneeksi keväästä saakka. Heinäkuun alussa hän oli hakeutunut Meilahden sairaalan sydäntutkimusosastolle.

Tutkimuksissa todettiin, että Väyrystä vaivaa sydämen eteisvärinä. Hän sai verenohennuslääkettä ja vireille pantiin operaatio, jolla sydämen rytmit saataisiin kohdalleen.

Väyrysen mukaan Pohjanrannassa esitetyn Urho-näytelmän ensimmäisiä näytöksiä vaivasi tukahduttava kuumuus.

– Se koetteli erityisesti minua, kun jouduin esiintymään uimalakilta tuntuvassa tiiviissä peruukissa. Sydämen eteisvärinästä kärsivän oli tietysti suorastaan uhkarohkeaa esiintyä näissä oloissa.

Näytelmän valmistelua varjostivat Väyrysen mukaan hänen terveydentilansa lisäksi myös hänen yritystoimintansa taloudelliset murheet.

­Pohjanrannan mittavat investoinnit olivat viivästyneet ja niiden kustannukset olivat ylittäneet kaikki arviot. Toiminta oli tappiollista.

Näytelmä Urho ja hänen kisällinsä pelasti Väyrysen mukaan kuitenkin elokuun taloudellisen tuloksen. Esityskerrat nostettiin kuudesta kahdeksaan ja kaikki näytökset myytiin loppuun.

Väyrynen kertoo tuoreessa kirjassaan myös muun muassa oman kansalaispuolueensa perustamiseen liittyvistä vaikeuksista. Kannattajakorttien laskennassa ilmennyt 1300 kortin puuttuminen oli vakava takaisku.

– Puoluehanke joutui outoon valoon. Kun julkisuudessa oli jo kerrottu, että kortit olivat kasassa, keräystoimintaa oli hyvin vaikea saada uudelleen käyntiin, hän myöntää.

Muuten Väyrysen tuorein teos koostuu hänen vuoden aikana laatimistaan blogi- ja lehtikirjoituksista ja näytelmätekstistä, joka on litteroitu kirjan loppuun.