Vastaanottokeskus avataan Keiteleelle – Hallituksen poukkoilu ihmetyttää
Keiteleen vastaanottokeskukseen odotetaan joulukuun alussa noin sataa turvapaikanhakijaa.
Entisen hotellikiinteistö Keitelerannan tilat ovat ihanteelliset erityisesti lapsiperheille.
Vain muutama vuosi sitten tyhjilleen jäänyt rakennus on kalusteineen, vuodevaatteineen, astioineen ja muine asumiseen tarvittavine yksityiskohtineen ”asukkaita vaille valmis”.
Huoneet ja niissä olevat sängyt riittävät 70 asukkaalle, lisävuoteilla ja -patjoilla Keitelerannan majoituskapasiteetti nousee sataan.
Kunnanjohtaja Hanna Helasteen mukaan Keitele on kuntana halunnut olla tilanteessa aktiivinen ja pitää langat omissa käsissään.
– Lokakuussa näytti vahvasti siltä, että toiminta tulisi Keitelerannassa joka tapauksessa alkamaan jonkun toimijan toteuttamana. Sen vuoksi kunta päätti itse ostaa kiinteistön ja vuokrata sen SPR:lle, Helaste kertoo.
– Näin kunta pystyy vaikuttamaan toimintaan liittyviin asioihin ja päätöksentekoa ohjaa yhteisön etu eikä pelkän taloudellisen edun tavoittelu. Samalla erittäin keskeisen kiinteistön jatkokäyttö pysyy kunnan päätösvallassa.
Toiminnan käynnistyminen epäilemättä näkyy ja tuntuu alle 2400 asukkaan pohjoissavolaisessa kunnassa, jossa nopeasti konkretisoituneeseen tilanteeseen on ehditty totuttautua vasta parin kuukauden ajan.
Mielipiteet ovat jakautuneet puolesta ja vastaan, mutta pääosin suhtautuminen on ollut vähintäänkin varovaisen myönteistä, osittain jopa innostunutta.
Negatiivisilta kannanotoiltakaan ei ole vältytty.
Jopa vihakirjoituksiksi luokiteltavia kirjallisia tuotoksia sekä puheluita on ilmennyt, mutta varsinaista konkreettista toimintaa kiinteistöä tai vapaaehtoisia kohtaan ei ole ollut. Kärkevimmin asiaan suhtautuvat ovat pääasiassa nuorehkoja miehiä.
Kunnanjohtaja Hanna Helaste sanoo, että nopeasti eteen tullut pakolaistilanne voi aiheuttaa pelkoja ja turvattomuutta.
– Tosiasiat täytyy tunnustaa eikä pidä olla naiivi. Turvapaikanhakijoiden vastaanotto ei luonnollisesti ole ongelmatonta ja monenlaisia yhteentörmäyksiä voi tapahtua niin tulijoilla keskenään kuin kantaväestön ja tulijoiden välillä.
– Toisaalta tilanne voi olla kunnallemme myös henkisesti ja taloudellisesti mahdollisuus, hän muistuttaa
Siitä, mitä sisäministeri Petteri Orpon ilmoitus syrjäisissä paikoissa sijaitsevien vastaanottokeskusten sulkemisesta tarkoittaa, ei vielä ole tietoa.
Kunnanjohtaja Helaste ei voi olla hämmästelemättä kotimaan politiikan poukkoilemista. Eihän turvallisuusuhkaan liittyvät asiat ole voineet tulla yllätyksenä myöskään ministeriöille.
– Muutama hetki sitten vahvasti vedottiin samoihin kuntiin, joiden suunnitelmat ja jo tehty työ näyttää mitätöityvän yhdellä lauseella. Nyt esitetyt ratkaisut tuskin poistavat itse ongelmaa, Helaste painottaa.
Valmistautuminen turvapaikanhakijoiden tuloon jatkuu täysillä pienestä epätietoisuudesta huolimatta.
Vastaanottokeskuksen ohjaajaksi ja vapaaehtoisten organisoijaksi valittu Osmo Tolonen on positiivisesti yllättynyt siitä aktiivisuudesta, millä pienen kunnan ihmiset ovat lahjoittaneet tavaraa ja lähteneet mukaan vapaaehtoisiksi toimijoiksi.
– Neljän päivän keräyksellä saimme lahjoituksia kasaan jopa yli oman tarpeen, ja vapaaehtoisiksi on ilmoittautunut noin 80 henkeä, hän iloitsee.
Kun turvapaikanhakijat saapuvat, vapaaehtoisia tarvitaan yhä enemmän auttamaan, palkattu henkilökunta ei Tolosen mukaan missään nimessä riitä esimerkiksi päivätoiminnan toteuttamiseen.
– Palkattua henkilökuntaa Keitelerannassa tulee olemaan 9-10, muun muassa ohjaajia, terveydenhoitaja ja suomen kielen opettaja. Lisäksi on turvallisuudesta ja siivouksesta vastaavia toimijoita.
SPR:n Keiteleen osaston puheenjohtaja Oiva Saastamoinen myhäilee katsoessaan lahjoitustavararöykkiöitä ja paikkoja järjesteleviä vapaaehtoisia.
– Vastaanottokeskuksessa tehtävä auttamistyö on ainutlaatuinen ja iso urakka pienelle SPR-osastollemme. Osaston jäsenmäärä oli alle 50 ennen tätä tilannetta.
– Ensimmäisessä vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille järjestetyssä tilaisuudessa ilmoittautui lähes 60 vapaaehtoista töihin ja useat heistä todennäköisesti liittyvät jäseniksemme jo pelkästään vakuutusturvan vuoksi.
– Selkeä piristysruiske tämä tilanne on SPR:n paikallisille toimijoille, samoin muillekin yhdistyksille ja yksityisille kyläläisille, Saastamoinen toteaa.
Marraskuun viimeisellä viikolla järjestetty tavarakeräys sai keiteleläiset todella liikkeelle.
Jo ensimmäisen päivän iltana kasaan oli saatu valtaisa määrä sänkyjä, vuodevaatteita, lämpimiä vaatteita ja kenkiä, leluja ja urheiluvälineitä.
Lahjoittajina oli kymmenittäin yksityisiä ihmisiä sekä yrityksiä. Muun muassa paikallinen tekstiilivalmistaja Masi Company lahjoitti jaettavaksi 70 uutta toppatakkia.
Lastentarvikkeita lahjoituskeräykseen tuonut Jaana Kokkonen suhtautuu vastaanottokeskuksen perustamiseen myönteisesti ja on tyytyväinen siihen, miten pienessä kotikunnassa on herännyt mittava halu auttaa hädässä olevia ihmisiä.
– Tosi mahtava juttu! Meillä on tarjottavana hyvät tilat ja turvallinen paikka lapsiperheille, joita tänne erityisesti toivomme.
Henkilökohtaisena panoksenaan Kokkonen aikoi olla mukana järjestämässä liikunnallista puuhaa ja yhdessäoloa lapsille ja perheille.
– Kunhan tässä tullaan tutuiksi, voin viedä heitä kotiimme näkemään millaista on asua suomalaisella maaseudulla.