Vanha puhelin jää yleensä lojumaan pöytälaatikkoon – kuulostavatko nämä syyt tutuilta?
Suomessa myydään vuosittain noin kaksi miljoonaa puhelinta, mutta vain murto-osa vanhoista puhelimista päätyy takaisin kiertoon. Arvioiden mukaan jopa reilusti yli miljoona puhelinta unohtuu pöytälaatikkoon.
Se on ympäristön kannalta kestämätöntä ja yksilön talouden kannalta tappiollista, muistuttaa Elektroniikka- ja kodinkonekaupan yhdistys ETKO ry.
ETKON:n hallituksen jäsen Jesse Kieksi DNA:n Head of Devicesesiin listaa tiedotteessa yleisiä syitä, joiden takia puhelin jätetään kierrättämättä. Kieksi myös kertoo, miksi nämä syyt eivät ole hyviä.
1. “Jätän vanhan puhelimen varapuhelimeksi”
Varapuhelimena lojuva laite vanhenee nopeasti ja vuosien kuluessa jopa käyttökelvottomaksi. Tietoturva voi vanheta ja sovellukset muuttua toimimattomiksi käyttöjärjestelmän vanhetessa.
2. “Pelkään puhelimen tietojen päätyvän vääriin käsiin”
Kun laitteen kierrättää vastuullisen jälleenmyyjän kautta, ei tietoturvasta tarvitse murehtia. Jälleenmyyjät huolehtivat laitteen tietojen täydellisestä poistamisesta kuluttajan puolesta.
3. “Pöytälaatikkoon jättäminen on helpompaa”
Jälleenmyyjän kanssa prosessi on vaivaton. Kierrätyspisteitä eli myymälöitä ja kauppoja löytyy kaikkialta – kauppakeskuksista, keskustoista ja markettien yhteydestä.
4. “Säilytän puhelimessa muistoja”
Nykyteknologian avulla vanhan laitteen tiedot saa siirrettyä vaivattomasti ja nopeasti uuteen laitteeseen tai pilvipalveluun. Myös puhelinten jälleenmyyjät auttavat tiedonsiirrossa. Vanha laite on epävarma tapa säilyttää muistoja ja tärkeää tietoa.
5. ”Palauttamisesta ei ole hyötyä”
Mitä nopeammin laitteen palauttaa ja laittaa kiertoon, sitä suuremman rahallisen hyvityksen kuluttaja laitteesta saa. Kiertotalouden kannalta käytettyjen ja jopa rikkinäisten laitteiden merkitys on huomattava.
Vanhan laitteen voi viedä mille tahansa jälleenmyyjälle, sillä jokainen jälleenmyyjä on velvoitettu huolehtimaan vanhojen laitteiden kierrätyksestä. Vastuullisen jälleenmyyjän kanssa toimiessa kuluttajan on huolehdittava ainoastaan laite jälleenmyyjälle ja katsottava, ettei laitteessa ole valmistajan vahva salaus päällä.
Puhelimesta maksettava hyvityssumma ja -tapa vaihtelevat jälleenmyyjittäin. Vanhan laitteen arvo määräytyy sen iän, kunnon ja mallin mukaan. Laitteet, jotka voidaan ottaa suoraan käyttöön ilman suurempia korjauksia, ovat kiertotalouden kannalta arvokkaimpia, ja mitä uudempi malli, sitä paremman rahallisen hyödyn kierrätettävästä laitteesta saa.
Kiertotalouden kannalta vanhimmatkin puhelimet kannattaa tuoda kiertoon, sillä lähes kaikki puhelimen materiaalit pystytään hyödyntämään uusien tuotteiden raaka-aineena.
– Kierrättämättä jättäminen on iso ongelma, sillä kiertotalous toimii vain, jos vanhat laitteet huolehditaan asianmukaisesti kiertoon, Kieksi painottaa.