Valkoposkihanhien ystävät olivat vähissä eduskunnan hanhikeskustelussa – "Ei muuta kuin haulikkoa ja uuniin"

Kansalaisaloitteet

Jos eduskunnan koronan tyhjentämillä lehtereillä olisi istuskellut illlalla monisatapäinen tokka valkoposkihanhia, huolestunutta kaakatusta olisi kuultu.

Hanhille ei juuri ystäviä löytynyt, kun valkoposkihanhia metsästettäväksi lajiksi vaativa kansalaisaloite tuotiin saliin.

– Ei muuta kuin haulikkoa ja uuniin, perussuomalaisten Sheikki Laakso tylytti.

Samalla oppositio näki tilaisuutensa vääntää puukkoa maatalous- ja metsästysasioista hallituksessa vastaavan keskustan kyljessä.

– Julkisuudessa jotkut edustajat ovat esittäneet uhmakkaita puheenvuoroja, joissa hanhet pistetään valurautapataan juuresten ja punaviinin kera, mutta neuvotteluissa keskustaan luottaneet saivatkin ruokintapeltoja täysihoidolla. Valkoposkihanhille luodaan hannuhanhimaisia oloja samaan aikaan, kun kansalaiset vaativat metsästyksen helpottamista, perussuomalaisten Vilhelm Junnila hersytteli.

Junnila halusi kuulla, miksei lintudirektiivissä mainittua suojametsästystä huomioida valkoposkihanhen kohdalla.

– Kulinaarisesta näkökulmasta kotimaiset juurekset, kuten porkkanat, nauriit, sipulit ja punajuuret, voin, suolan ja hunajan kera tarvitsevat enää hieman vettä ja punaviiniä, ehkä laakerinlehdenkin, mutta ennen muuta hanhen rintafilettä, jotta mittavat maatalousvahingot muuttuvatkin herkuksi kuin soppakauhan iskusta.

Salissa olleet keskustan edustajat kiittelivät aloitetta jättivät huumoripopulismin vähemmälle monen viljelijän elantoa vakavasti haittaavassa asiassa.

Maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari (kesk.) piti sietämättömänä, että korvaukset pahimmillaan kymmenientuhansien eurojen vahingoista viipyvät ja ovat mitättömiä suhteessa kärsittyyn vahinkoon.

– Vaadimme yhdessä, että ratkaisuja täytyy tulla, täytyy tulla luontoa kunnioittaen mutta niin, että ihmisten ongelmiin ja hätään puututaan.

Kalmari oli hyvillään siitä, että poistolupia on tullut jo 6170, eli enemmän kuin Ruotsissa ja Virossa ammutaan yhteensä.

– Mutta toivoisin myös, että tätä hyvää ravintoa voitaisiin käyttää hyödyksi.

Ympäristövaliokuntaa johtava keskustan Hannu Hoskonen valitteli voimattomuutta hanhitokkien edessä. Hoskonen luonnehti esillä olleita torjuntakeinoja erästä viljelijää siteeraten hanhille ”väliaikamusiikiksi”.

– Kaverin koiran ne ajoivat pelloilta pois, niin että koiralla oli hengenhätä, että mitenhän tässä koiralle käypi. Ihan oikea metsästyskoira sinne lähetettiin kokeilemaan, miten se pärjää. — Ei pärjännyt.

Hoskosen mukaan metsästyksen sallimiseen löytyy kyllä keinot ja ylipopulaatiot pitää pystyä hoitamaan omilla kansallisilla päätöksillä.

– Mitä tulee siihen riistalihan nautintaan, se pitää sallia, koska se on minusta luonnonvarojen häpäisemistä, että ne heitetään pilaantumaan ja menevät kokonaan ihan hukkaan.

Vasemmistoliiton Mai Kivelä piti valkoposkien aiheuttamia haittoja todellisina, mutta näki että niitä on myös mahdollista ehkäistä.

– Mutta samaan aikaan meidän tulee myös kunnioittaa muiden lajien oikeutta olla täällä. Luonnonsuojelu on meidän erityinen vastuumme ja myös se, että me suhtaudumme muihin lajeihin myötätuntoisesti.

Siksi Kivelän mielestä on löydettävä nämä näkemykset yhdistäviä ratkaisuja, jotka aiheuttavat linnuille mahdollisimman vähän haittaa.

– Lintupellot ovat tästä hyvä esimerkki, ja niitä voidaan myös tukea ja edistää, Kivelä muistutti.

Maa- ja metsätalousvaliokuntaan lähteneessä kansalaisaloitteessa katsotaan, että valkoposkihanhen kannan kehitys ei anna perusteita lajin erityiselle suojelemiselle, vaan kanta kestäisi jo rajoitetun metsästyksen.

Aloitteessa huomautetaan, että valkoposkihanhi metsästettiin sukupuuton partaalle 1960-luvulla, mutta suojelutoimilla laji on saatu niin elinvoimaiseksi, että sen aiheuttamien haittojen ehkäisemiseksi metsästyksen salliminen on perusteltua.

– Koska valkoposkihanhi aiheuttaa viljelykasveille ja muulle omaisuudelle vakavaa vahinkoa pitäisi lajin rajoitettu metsästys sallia mahdollisimman pian osana lintujen aiheuttamien vahinkojen ehkäisyä, aloitteessa vaaditaan.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) sanoi tavoitteekseen, että valkoposkihanhesta saadaan yksiselitteisen selkeästi metsästettävä riistalaji.

– Mutta tämä vaatii EU:n lintudirektiivin muuttamista, ja tähän me tarvitsemme myös muita EU-maita. Tämän keskustelun olen aloittanut kollegoitteni kanssa, ja tätä keskustelua tulen jatkamaan.

Lepän mukaan tämä ei yksin riitä, vaan tarvitaan myös yhteistyötä ympäristöhallinnon kanssa.

– Vaikka se siirrettäisiin tällä hetkellä metsästyslajiksi, se olisi edelleen rauhoitettu, ja sen myötä luvat antaisi siihen riistahallinto.

Tällöin pitäisi Lepän mukaan notifioida uudelleen myös korvausjärjestelmä.

Maatalousministerin mukaan ympäristöhallinto voi lintudirektiivin ja luonnonsuojelulain nojalla myöntää myös poikkeuksen rauhoitetun lajin yksilön hallussapitoon, eli sen hyödyntämiseen.

– Eli nykyisenkin lain nojalla voidaan sallia valkoposkihanhien syöminen. Minusta tämä olisi maalaisjärkinen ratkaisu, joka kunnioittaa niin riistaa kuin myöskin ruokaa, Leppä vetosi.