Uutuuskirja paljastaa, miksi Anne Berner lähti eduskuntavaaleihin keskustan riveissä – yksi tapaaminen ratkaisi kaiken
Timo Laanisen kirjoittama keskustan Uudenmaan piirin historiikki ”Politiikan murros ravisteli Uudenmaan Keskustaa” ilmestyy lauantaina 18.11.2017.
Suomenmaa julkaisee siitä tänään luvun, jossa kerrotaan, miten Anne Berner asettui ehdokkaaksi vuoden 2015 eduskuntavaaleissa:
Tammikuussa 2015 räjähti pienimuotoinen uutispommi, kun Vallila Interiorin pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja Anne Berner Espoosta ilmoitti lähtevänsä Juha Sipilän pyynnöstä keskustan listalle sitoutumattomana ehdokkaana.
Kun Bernerin ehdokaspäätöksestä on esitetty julkisuudessa mitä mielikuvituksellisimpia tarinoita, on paikallaan kertoa, miten kaikki oikeasti tapahtui.
”Juha Sipilän tapaaminen ratkaisi. Se tapahtui joskus marras-joulukuussa 2014. En ollut tavannut häntä koskaan aikaisemmin”, Berner kertoo.
Tapaamista pyysi Berner. Sen aiheena ei kuitenkaan ollut eduskuntaehdokkuus vaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus.
”Halusin vakuuttaa Juhan siitä, että lapset tarvitsevat oman soteratkaisun. Sitä en ole saanut tähän päivään mennessä”, Berner sanoo.
Berner on vetänyt lastensairaalan rakennushanketta ja perehtynyt siinä yhteydessä kroonisesti sairaiden lasten hoitoratkaisuihin Suomessa ja Euroopassa.
Tämän perehtymisen pohjalta hänelle on syntynyt selkeä käsitys siitä, miten alle 16-vuotiaiden vaikeasti sairaiden lasten terveydenhoito olisi järjestettävä. Hän rakentaisikin lapsille sote-ratkaisun sijasta erillisen te-ratkaisun, terveydenhoitoratkaisun.
Bernerin malli perustuu viiden yliopistollisen sairaalan verkostoon ja vahvaan kansainväliseen yhteistyöhön ainakin Viron ja Ruotsin kanssa.
Hän muistuttaa, että yhteistyötä tehdään jo nyt. Esimerkiksi Viro lähettää avosydänleikkausta tarvitsevat lapsipotilaat ulkomaille.
Myös Suomi lähettää joitakin erikoisia sairauksia potevat lapset hoitoon ulkomaille, ja tänne tulee vastaavasti joitakin muita harvinaisia sairauksia potevia lapsia hoitoon.
Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS joutuu pitämään yllä niin laajaa lääkärikuntaa vaativimpia leikkauksia varten, että sille ei riitä tarpeeksi töitä.
Potilaspohja on liian suppea. Yli 30 prosenttia HUS:n lastenklinikan potilaista tulee jo nyt muualta kuin sairaanhoitopiirin alueelta.
”Jotta voisimme pitää huippulääkärit Suomessa, meidän on tehtävä kansainvälistä yhteistyötä”, Berner korostaa.
Oma ajatteluni on tässä erilainen kuin mihin sotea nyt viedään.
Anne Berner
Berner kertoo tavanneensa asian tiimoilta viime vaalikaudella eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan Juha Rehulan ja silloisista vastuuministereistä Paula Risikon (kok.) ja Maria Guzeninan (sd.).
”Kukaan ei oikein ymmärtänyt rajat ylittävän ratkaisun tärkeyttä lasten sairauksien hoidossa. Oppositiojohtajan tapaaminen oli siinä tilanteessa viimeinen oljenkorsi.”
Monet muutkin halusivat noihin aikoihin tavata Sipilän. Lopulta kalenterista löytyi aika ja tapaaminen järjestyi. Berner esitti asiansa.
”Juha vastasi, että tule itse hoitamaan tämä homma. No, niin ei käynyt”, Berner naurahtaa.
Berner on edelleen sitä mieltä, että lapsille olisi saatava erillinen terveydenhoitoratkaisu.
”Oma ajatteluni on tässä erilainen kuin mihin sotea nyt viedään.”