Uutissuomalainen: Saarikko jakaa presidentti Niinistön huolen velasta, muistuttaa kasvua lisäävien toimien merkityksestä

Talous

Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan valtiontaloudessa tarvitaan menokurin lisäksi myös kasvua lisääviä toimia, Uutissuomalainen kertoo. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö arvosteli Uutissuomalaisen haastattelussa (14.8.) lisävelan ottamista nousukauden aikaan.

– Luin hänen haastattelunsa tarkkaan. Kaikki mittarit näyttävät myönteisiltä, joten nyt pitää päästä nousuun kunnolla kiinni. Jaan kuitenkin Niinistön huolen velasta: valtion tulojen ja menojen epäsuhta ei korjaannu talouden lyhyellä piristysruiskeella, Saarikko sanoo.

Suomi palaa Saarikon mukaan menoja kaitseviin kehyksiin ensi hallituskauden alussa.

– Kehyskeskustelu oli hallituksen puoliväliriihen vaikeimpia aiheita. Meille keskustassa on tärkeintä, että on näköala kehykseen palaamisesta, Saarikko sanoo Uutissuomalaiselle.

Saarikko muistuttaa, että esimerkiksi pandemian hoitoon ja uuteen hallinnontasoon (hyvinvointialueet) varatut ensi vuoden menot ovat kertaluonteisia kun taas pysyvien menojen korotuksiin on varattu rahoitus veroja kiristämällä.

Saarikon ehdotuksessa valtion talousarvio ensi vuodelle on 6,7 miljardia euroa alijäämäinen, eli Suomi ottaa sen verran lisää velkaa. Saarikko toteaa, että pitkällä aikajänteellä paras lääke alijäämään on talouskasvu.

– Sote-menojen kasvun, väestön huoltosuhteen heikkenemisen ja työikäisten määrän vähenemisen ratkaisu pelkillä leikkauslistoilla on poliittinen urakka, johon täytyy kuitenkin varautua, jos kasvua ei saada jatkumaan.