Uutissuomalainen: Enemmistö hyvinvointialuejohtajista luopuisi hoitajamitoituksen kiristämisestä
Selvä enemmistö hyvinvointialueiden johtajista luopuisi hoitajamitoituksen kiristämisestä iäkkäiden ympärivuorokautisessa hoidossa, kertoo Uutissuomalainen.
Uutissuomalaisen kyselyssä 16 hyvinvointialuejohtajaa 21:stä luopuisi mitoituksen kiristämisestä. Lisäksi kyselyssä selvisi, että viisi hyvinvointialuejohtajaa haluaisi muuttaa hoitajamitoitusta ja hyväksyä siihen laajemmin erilaisia ammattilaisia.
– Kiristäminen tarkoittaa käytännössä tason laskua, koska osa asiakkaista jää 0,7:n mitoituksella kokonaan hoidotta tai hoito toteutetaan epäsopivalla tavalla. 0,7:n mitoituksella paikkoja joudutaan sulkemaan. Mitoitus ei turvaa resurssia sinne, missä tarve on suurin, sanoo Päijät-Hämeen hyvinvointialuejohtaja Petri Virolainen Uutissuomalaiselle.
Henkilöstömitoitus iäkkäiden ympärivuorokautisessa hoidossa on kiristymässä seitsemään hoitajaan kymmentä hoidettavaa kohden joulukuun alussa. Alun perin mitoituksen piti nousta 0,7:ään jo huhtikuussa, mutta Sanna Marinin (sd.) hallitus päätti porrastaa sitä hoitajapulan takia.
Hoitajamitoituksen kiristys on ollut esillä myös hallitusneuvotteluissa. Hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok.) sanoi aiemmin toukokuussa, että nyt pitää arvioida uudelleen, voidaanko kaavailtua hoitajamitoitusta edistää ollenkaan.
Hoitajamitoitus oli viime vaalikauden alussa viisi työntekijää kymmentä hoidettavaa kohden, ja suhteen nostosta portaittain säädettiin viime vaalikauden aikana.
Mitoituksen noston taustalla oli halu parantaa vanhustenhoidon tasoa, ja kaikki eduskuntapuolueet olivat lopulta nostosta yksimielisiä. Sen on kuitenkin kritisoitu johtaneen palvelupaikkojen vähenemiseen hoitajien puuttumisen vuoksi.