Ulkopolitiikka: Urpilainen ottaisi EU:n kehittämiseen mallia Yhdysvalloista – “Yhteinen valuutta-alue ei toimi kunnolla ilman tiiviimpää taloudellista integraatiota"
Euroopan unionin ja euroalueen kehittämisessä pitäisi ottaa esimerkkiä Yhdysvalloista, sanoo SDP:n kansanedustaja Jutta Urpilainen.
Urpilainen kirjoittaa aiheesta Ulkopolitiikka-lehdessä. Hänen mukaansa yhteinen valuutta-alue ei toimi kunnolla ilman tiiviimpää taloudellista yhdentymistä.
– Euroopan olisi tutkittava huolella amerikkalaisen federalismin käytäntöjä, kun se valmistautuu euroalueen kehittämiseen ja tiivistämiseen, Urpilainen muotoilee.
Urpilaisen mielestä EU:n kehittämisessä täytyy tasapainoilla, sillä liian innokkaasti toteutettu tulonsiirtounioni saattaisi menettää oikeutuksensa kansalaisten silmissä, ja velkavastuiden jakaminen lisäisi riskiä, että EU-maat alkaisivat tinkiä terveestä talouspolitiikasta.
Urpilainen uskoo, että ratkaisu voisi olla EU-tasolle keskitetty rahapolitiikka, jäsenmaiten koordinoitu talouspolitiikka sekä vahvat demokraattiset instituutiot.
– Toivoisin, että se tarkoittaisi myös yhteisöveropohjan yhtenäistämistä, haitallisen verokilpailun kitkemistä sekä sosiaalisen Euroopan vahvistamista.
Mahdollisuus valtioiden velkojen siirtämiseen muiden valtioiden maksettavaksi ei kuitenkaan ole Urpilaisen mielestä järkevää.
– Se ei kuulu kansanvallan eri tasoille hajauttamisen pelisääntöihin, entinen valtiovarainministeri korostaa.
Hänen mielestään Yhdysvallat voisikin toimia Euroopalle esimerkkinä siinä, että maassa jokainen osavaltio vastaa omasta velastaan, mutta liittovaltion budjetti mahdollistaa laajemmat tulonsiirrot.
– Tuloksena on ollut, että osavaltiot ovat pyrkineet julkisen talouden tasapainoon. Osavaltioiden velka suhteessa bkt:hen on säilynyt keskimäärin alle 20 prosentissa. Selkeät vastuut ovat tukeneet myös poliittista yhtenäisyyttä: aiemmin pelastuspaketit aiheuttivat osavaltioiden välisiä kiistoja – kuten viime vuosina myös Euroopassa on käynyt, Urpilainen kirjoittaa.