Ulkonäköahdistus ei näy päällepäin
Vakavia, toimintakykyä lamaannuttavia ulkonäköpaineita on aikuisilla melko vähän. Sen sijaan epävarmuutta ja vaihtelevaa ahdistusta on todennäköisesti enemmän kuin osataan edes ajatella, toteaa psykoterapeutti Nina Pyykkönen.
– Ulkonäköahdistushan ei välttämättä näy päällepäin, vaan siitä kärsivä voi vaikuttaa hyvinkin itsevarmalta tai olla hyvinkin viehättävä, Pyykkönen huomauttaa.
Pyykkösen mukaan ulkonäkökompleksit muuttuvat epäterveeksi, kun ajatukset alkavat pyöriä jatkuvasti esimerkiksi selluliitin, lihasten, painon tai nenän muodon ympärillä. Jos ihminen pitää ulkonäköasioita hyvin keskeisinä oman hyvinvointinsa ja onnellisuutensa kannalta, on mahdollista, että taustalla on todellisuudessa jonkinlaisia piileviä syitä pahalle ololle.
Ihmismieli on taitava löytämään ulkoisia syitä asioille, jotka ovat todellisuudessa mielen sisäisiä. Ulkonäköpaineista on Pyykkösen mukaan mahdollista opetella eroon.
– Olennaisinta olisi tulla tietoiseksi median vaikutuksesta – siitä, että meille syötetään epärealistisia kuvia. Voimme myös tietoisesti valita, että emme arvota ihmisiä ulkonäön perusteella tai arvostele ihmisten ulkonäköä. Tämä olisi hyvä opettaa myös lapsille.
Sisäisistä tekijöistä tärkeintä on itsetunnon vahvistaminen, sillä vahva itsetunto suojaa ulkonäköpaineiden tuhoisilta vaikutuksilta. Pyykkösen mukaan hyvät ihmissuhteet, yleinen tyytyväisyys ja koettu arvostus työssä ja vapaa-ajalla vahvistavat oman arvon kokemusta. Itsetunnon vahvistamiseen voi tarvittaessa hakea apua ammattilaiselta.