Ulkoministeri Haavisto penää viikonvaihteen Libya-kokoukselta lujaa viestiä

Libya

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) katsoo, että EU:n tulee ottaa määrätietoinen ote Libyan kriisin ratkaisuun.

Vaarana on hänen mukaansa sisällissodan pitkittyminen, humanitaarisen tilanteen heikkeneminen ja pakolaiskriisin paheneminen.

Libyan tilanteen vakauttamisella olisi suuri merkitys myös EU:n turvallisuudelle, Haavisto huomauttaa.

Kriisin ratkaisua on määrä käsitellä sunnuntaina Berliinissä, jonne kokoontuu muun muassa joukko eri maiden johtoa ja YK:n edustajia.

Libyan kansainvälisesti tunnustettua GNA-hallintoa vastaan taisteleva sotapäällikkö Khalifa Haftar on ilmoittanut olevansa periaatteessa valmis osallistumaan Berliinin kokoukseen. Tänään hän on neuvotellut Ateenassa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin on niin ikään ilmoittanut osallistuvansa Berliinin kokoukseen.

Ulkoministerin tehtävää hoitava Sergei Lavrov kommentoi viikonlopun tapaamista muistuttamalla Libyan konfliktin osapuolten välisistä jännitteistä.

Lavrov luonnehti tilannetta kuvaamalla, että osapuolilla on ollut vaikeuksia mahtua samaan huoneeseen.

Aiemmin viikolla Moskovassa neuvoteltiin konfliktin ratkaisemisesta, mutta Haftar ei allekirjoittanut aseleposopimusta, vaan poistui kaupungista tiistaina.

Lavrov huomautti, että osapuolten ei nyt tulisi toistaa aiempia virheitä.

Libyan vuosia jatkuneen konfliktin ratkaisua ovat vaikeuttaneet eri osapuolten ulkopuoliset tukijat, jotka ovat sekaantuneet tilanteeseen monin tavoin.