Ukrainan ulkoministeri uskoo EU:n tukeen pakolaiskriisistä huolimatta
EU:n tuki Ukrainalle säilyy hyvänä huolimatta EU:n ja Venäjän kaasuputkihankkeesta, Venäjän toimista Syyriassa ja EU:ta kuormittavasta pakolaiskriisistä. Näin uskoo Ukrainan ulkoministeri Pavlo Klimkin, joka vieraili sunnuntaina ensimmäistä kertaa Helsingissä.
Pakolaiskriisin seurauksena liittokansleri Angela Merkelin palli on huterampi kuin koskaan, ja samaan aikaan Venäjän presidentti Vladimir Putin pyrkii tukemaan Euroopassa oikeistolaisia ja pakolaiskriittisiä poliitikkoja.
– Venäjä yrittää toimia Syyriassa niin, että pakolaisvirta Eurooppaan kiihtyy. Luomalla epävakautta Syyriaan Venäjä saa enemmän pakolaisia EU-maihin, Klimkin sanoi.
Klimkinin mukaan ainoa mahdollisuus tasapainoisen tilan saavuttamiseksi Ukrainassa on Minskin sopimuksen täydellinen toimeenpano. Tällä hetkellä Ukraina ei kuitenkaan pääse toimittamaan humanitaarista apua kriisialueelle huolimatta pahasta tuberkuloositilanteesta ja lääkkeiden tarpeesta.
Myöskään käytännön edistymistä panttivankien vaihdossa ei Klimkinin mukaan ole tapahtunut, vaikka Itä-Ukrainan separatisteilla on yhä 150 panttivankia.
Klimkinin mukaan on EU:n edun mukaista pitää kiinni pakotelinjasta Venäjää vastaan. Tänä syksynä viisi eurooppalaista energiayhtiötä on kuitenkin sopinut Gazpromin kanssa Nordstream II -kaasuputken rakentamisesta.
– Vastustamme projektia, koska se on sekä Ukrainan että EU:n intressien vastainen. Miksi lähteä taloudellisesti epäluotettavaan projektiin, joka on ristiriidassa EU-politiikan kanssa? Klimkin ihmetteli.
Ulkoministeri Timo Soinin sairastuminen teki tiedotustilaisuudesta Klimkinin soolonumeron. Hänen mukaansa matkalla kuitenkin puhuttiin kansainvälisestä epävarmuudesta huolimatta myös konkreettisista keinoista Ukrainan tilanteen edistämiseksi.
Puhetta oli Klimkinin mukaan esimerkiksi siitä, kuinka suomalaista bisnestä voitaisiin auttaa tulemaan Ukrainaan. Keskusteluissa oli Klimkinin mukaan esillä myös Suomen tuki humanitaarisessa avussa ja koulujen uudistamisessa.
Konkreettisena edistymisenä Klimkin näkee viisumivapauden EU:n ja Ukrainan välillä, jonka hän toivoo toteutuvan ensi vuoden aikana.