Työllisyystoimet edelleen yksi hallitusneuvottelujen koetinkivistä – keskusta peräänkuuluttaa SDP:ltä konkretiaa

Hallitusneuvottelut

Suomenmaan tietojen mukaan keskustan ja SDP:n näkemykset seuraavan hallituksen työllisyystoimista ovat edelleen kaukana toisistaan.

Varsinkin SDP:n konkreettisten esitysten puute ja vaikeiden kysymysten välttely ovat turhauttaneet keskustalaisia neuvottelijoita.

SDP:n puheenjohtaja, hallituksenmuodostaja Antti Rinne myönsi torstaiaamuna, että juuri talouteen ja veroihin liittyvä työ on edelleen kesken.

Valtion pysyvien menojen kasvattaminen noin miljardilla eurolla edellyttäisi nykyisen 72,6 prosentin työllisyysasteen nousua 75:een.

Työllistämistoimista sopiminen on vaikea rasti, sillä SDP kritisoi viime vaalikaudella jyrkästi keskustavetoisen hallituksen työllistämislinjaa.

Keskusta pitää suotuisan talous- ja työllisyyskehityksen jatkamista kuitenkin hallitukseen osallistumisen kynnyskysymyksenä.

Puolueen neuvottelijat ovat toistuvasti korostaneet, että vain 75 prosentin työllisyystavoitteen saavuttaminen pitää julkisen talouden tasapainossa.

Lisäksi yritysverotuksen kiristämistä vastustavat keskustalaiset kokevat pitävänsä  työnantajien ja yrittäjäväen puolia neuvotteluissa punavihreiden puolueiden kanssa.

Hallitusneuvotteluissa eripuraa aiheuttaneita työelämän kysymyksiä ovat olleet muun muassa nollatuntisopimukset ja kanneoikeudet.

Lisäksi keskustan ajama työpaikoilla tapahtuva työnantajan ja työntekijän välisen paikallisen sopimisen laajentaminen ottaisi vasemmistopuolueissa koville.

Rinteen uhoama työttömyysturvan aktiivimallin poistaminen puolestaan nyppisi osaa keskustalaisista.

Työllisyysväännöstä huolimatta neuvottelujen kerrotaan nytkähtäneen astetta lähemmäksi maalia, kun viiden puolueen edustajat pääsivät sopuun sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä 18 itsehallinnollisen maakunnan varaan.

Sunnuntaina pidettävien EU-parlamenttivaalien takia suurimmalla osalla neuvottelijoista urakka jatkuu seuraavan kerran vasta ensi maanantaina.

Säätytalon hallitusneuvotteluihin osallistuvat SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP.