Näkökulma: Rinne käytti sote-jokerikortin oikealla hetkellä – keskustan neuvottelijoiden otsarypyt tasoittuivat kertaheitolla

Sosiaali- ja terveydenhuollon suuntaviivat julkistettiin keskustan näkökulmasta kreivin aikaan, toimittaja Santeri Lampi kirjoittaa.
Hallitusneuvottelut

Hallitusneuvottelujen odotettiin kriisiytyvän keskiviikkona, kun SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen vetämässä prosessissa ei suhtauduttu raharaameihin riittävällä vakavuudella.

Keskustan riveissä jupistiin, että peli pitäisi viheltää pian poikki, jos talous-, työllisyys- ja verokannoista ei löytyisi yhteistä säveltä.

SDP:n koettiin keskittyvän ennemmin toiveidensa listaamiseen kuin ikäviin budjettivääntöihin.

Helpotusta tuskaan toi kuitenkin Helsingin Sanomille vuodettu tieto, jonka mukaan neuvotteluissa oli saavutettu sopu sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisesta.

Torstaiaamuna Rinne vahvisti tiedotusvälineille, että sote-jättiuudistus perustetaan 18 itsehallinnollisen maakunnan varaan.

Pääkaupunkiseudun mahdollista erillisratkaisua selvitetään vuoden loppuun mennessä.

Ratkaisu on balsamia keskustalaisten haavoille.

Viime vaalikaudella sote- ja maakuntauudistus kaatui etenkin kokoomuksen ajaman valinnanvapauden aiheuttamiin perustuslaillisiin ongelmiin.

Nyt päävastuu palveluiden järjestämisestä ja tuottamisesta sälytettäisiin julkiselle puolelle.

Viiden puolueen väliset neuvottelut soten toteuttamiseksi vaativat istumalihaksia mutta olivat lopulta ilmeisen jouhevat.

Keskustan maakuntamalli ja SDP:n aluekuntamalli ovat toisilleen läheistä sukua. Vihreillä ja vasemmistoliitolla ei ole ollut suuria antipatioita maakuntamallia kohtaan.

Maakuntamallin betonoiminen on ollut pitkään yksi keskustan keskeisimmistä tavoitteista.

Lisäksi sen tavoitteleminen on puolueen laajan kentän silmissä riittävän painava perustelu hallitukseen lähtemiselle.

Rinteen tyyliä vetää neuvotteluita on kritisoitu ahkerasti, mutta sote-sovusta kertominen tässä välissä on osoitus demaripomon pelisilmästä.

Vaikka kaikkein tiukin taisto hallitusohjelman talouslinjasta on vasta alkamassa, maakuntapohjainen sote valaa varmasti keskustalaisten neuvottelijoiden keskuuteen uutta tarmoa.

Kommentteja heiltä ei silti vielä tuoreeltaan heru, sillä keskusta noudattaa neuvottelujen ajan yhdessä sovittua tiedotuslinjaa.

On kuitenkin selvää, että Säätytalolta on vaikea lähteä ovet paukkuen, jos tarjolla on 18 maakuntaa.

Lisäksi sotelle sovitut suuntaviivat julkistettiin keskustan näkökulmasta kreivin aikaan.

Puolue sai nimittäin keskiviikkona osakseen kielteistä julkisuutta, kun joukko keskustan sisäpiiriläisiä kritisoi Maaseudun Tulevaisuudessa puheenjohtaja Juha Sipilän johtajamistyyliä.

Jos Rinteen taktiikka osoittautuu toimivaksi, hän saattaa motivoida keskustaa muillakin myönnytyksillä.

Ainakin yritysverotuksen jättäminen rauhaan lisäisi tsemppihenkeä loppumetreillä.