Työllisyyspaketista tulee tiukka kolmikantainen rutistus
Työllisyyspaketin valmisteluaikataulu on tiukka ja toimien toteuttamisessa tulee kiire. Tästä seikasta työmarkkinajärjestöt ovat yksimielisiä.
Hallitus kertoi torstaina, että työllisyyspakettia aletaan valmistella kolmikantaisessa työryhmässä. Aikaa hallitus antoi syyskuun loppuun.
Työllisyyspakettia valmistellut työryhmä on ehdottanut 18:aa toimenpidettä työllisyyden kohentamiseksi.
Työmarkkinakentällä hallituksen ehdotukseen kolmikantaisesta valmistelusta suhtauduttiin perjantaina pääosin myönteisesti.
STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan mukaan kysymyksiä herättää kuitenkin se, että hallituksen aiempia toimia työllisyyden parantamiseksi ei ole vielä nähty eikä seurauksia arvioitu.
– Tulee mieleen, eikö hallitus usko omaan linjaansa ja toimenpiteisiinsä.
Palola lisäksi huomauttaa, että kesällä kilpailukykysopimuksen hyväksymisen yhteydessä puhuttiin, että tehdyt työelämän muutokset riittävät.
STTK:lle ja SAK:lle erityisen hankalia kohtia työllisyyspaketissa ovat ansiosidonnaisen heikennykset. Työllisyyspaketti-työryhmän raportissa ehdotetaan, että ansiopäivärahaan tehtäisiin porrastus.
Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) pitää hankalana, että työttömyysturvaa alettaisiin käyttää palkkatukena.
EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mukaan se olisi ongelmallinen yritysten kilpailun tasapuolisuuden takia.
– Vain osa yrityksistä hyötyisi kaikilta yrityksiltä kerätyistä maksuista, hän sanoo.
Häkämies on huolissaan myös työttömyysvakuutusrahaston lisävelkaantumisesta.
Sekä STTK:ssä että Akavassa pidetään tärkeänä, että työttömyysturvalla opiskelua laajennetaan. Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder uskoo, että asia saadaan mukaan.
– Olemme puhuneet siitä pitkään ja uskon, että pystymme sen sinne saamaan. Politiikan piirissä on ollut sellainen henki, että meidän esitys on hyvä, Fjäder sanoo.
SAK:lle on tärkeää perhevapaajärjestelmän uudistaminen.
– Sillä olisi etenkin nuorten naisten työllisyysastetta kohottava vaikutus, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo.