Tuusulassa kasvanut ja Lappiin muuttanut nuori nainen valitsi keskustan – antaa nyt puolueelle yhden selkeän neuvon menestykseen

Keskusta

Tällä viikolla saatiin keskustan tulevaisuuden kannalta synkkiä uutisia, kun Ajatuspaja Alkio julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan monelle nuorelle keskustaa ei ole olemassa.

Selvityksen mukaan vain kuusi prosenttia 15–29-vuotiaista suomalaisista kannattaa keskustaa.

– Onhan se surullista kuultavaa, Lapin keskustanuorten puheenjohtaja Elli Tuominen kommentoi.

Vikaa keskustan huonoon kannatukseen ei voi Tuomisen mukaan etsiä muista puolueista ja äänestäjistä. Petrattavaa ainakin keskustan viestinnässä.

– Sosiaalisessa mediassa häviämme monille meitä suositummille puolueille tykkääjä- ja seuraajamäärissä. Tässä voisi kansanedustajilla olla aktivoitumisen paikka. Olisi tärkeä keskittyä alustoihin, joissa nuoret ovat, hän neuvoo.

Sen lisäksi asioiden esittämistapaan pitäisi kiinnittää huomiota.

– Pitäisi olla lyhyttä ja ytimekästä – selkeä sanoma.

Tuominen muistuttaa, että varsinkaan aktiivikeskustalaisten ulkopuolella olevat nuoret eivät jaksa keskittyä puoli tuntia kestäviin podcasteihin tai livekeskusteluihin.

Yksiselitteistä syytä keskustan kehnoon nuorisokannatukseen on kuitenkin Tuomisen mukaan vaikea esittää.

Osaselitys on se, ettei keskusta ole populistinen puolue. Nuorten suosimat puolueet perussuomalaiset ja vihreät repostelevat maahanmuutto- ja ilmastoasioilla, tosin ilman ratkaisuvaihtoehtoja.

– Keskusta ei ole sellainen puolue, joka tarjoaisi helppoja vastauksia vaikeisiin kysymyksiin. Näyttää siltä, että yksinkertaiset vastaukset uppoavat ihmisiin, Tuominen pohtii.

Hallintotieteitä ja johtamista Lapin yliopistossa opiskeleva Tuominen ei itse ole se stereotyyppisin keskustanuori.

Tuusulassa lapsuutensa ja nuoruutensa viettänyt Tuominen sai ensikosketuksensa keskustaan, kun nykyinen puolustusministeri ja kansanedustaja Antti Kaikkonen kävi lukiossa puhumassa ja vastaamassa opiskelijoiden kysymyksiin.

Keskusta tuntua hyvältä vaihtoehdolta. Tuomisen kotona ei juuri oltu poliittisesti aktiivisia eikä kallellaan ainakaan keskustan suuntaan. Perhe kuitenkin kannusti yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

– Valitsin keskustan sen inhimillisyyden, ihmisläheisyyden ja aidon vihreyden takia. En ole ääripäiden ystävä, Tuominen kertoo.

Mutta miksi nämä hyvät asiat eivät kiinnosta useampia nuoria?

– Pitää katsoa peiliin. Keskustan aatemaailma on jäänyt monelle epäselväksi. Nuoret eivät tiedä, mitä me ajattelemme.

Keskustan aatemaailma on jäänyt monelle epäselväksi.

Aika usein nuorison suunta Suomessa kulkee pohjoisesta etelään. Tuominen lähti vastavirtaan. Lukion jälkeen hän tutkaili Suomen karttaa ja ajatteli, että nyt voi lähteä mihin päin tahansa. Hän valitsi Lapin.

– Olen aina tykännyt talvesta. Luminen ja kylmä vuodenaika on minun juttuni.

Lapin yliopistosta avautui paikka ensi yrittämällä.

Rovaniemellä alkoi tapahtua nopeasti. Ainejärjestössä tutuksi tullut ystävä pyysi Tuomista mukaan keskustanuorten porukkaan. Ei mennyt kauaa, kun hän oli jo keskustanuorten Lapin piirin puheenjohtaja. Saman tien hän oli ehdolla myös kansanedustajaksi. Listalla oli nuoren naisen mentävä aukko.

Aiemmin aktiivisesti jalkapalloa pelannut nuori nainen on löytänyt Lapista myös uuden kiinnostavan harrastuksen. Tuominen metsästää poikaystävänsä ja tämän isän kanssa. Hän kehuu metsästystä terveeksi, luonnonläheiseksi ja ekologiseksi harrastukseksi.

Toistaiseksi saaliit ovat olleet aika pieniä.

– Haaveilen, että joskus saisin ison metson, Tuominen hymyilee.

Monesti sanotaan, ettei naisella eikä varsinkaan nuorella naisella ole politiikassa helppoa. Tuomisen kokemukset ovat kuitenkin voittopuolisesti myönteisiä.

– Tietysti varsinkin eduskuntavaalikampanjan aikaan joku saattoi torilla tulla kyselemään, että mikäs tyttö se sinä olet, mutta se ei ollut sellaista ihon alle menevää. Minuun on suhtauduttu hyvin kannustavasti ja olen saanut paljon tukea keskustan vanhemmilta vaikuttajilta, hän kiittelee.

Ajatuspaja Alkion tutkimuksesta kävi ilmi myös, ettei politiikka ylipäätään houkuttele nuoria. Yleisin syy tähän oli se, etteivät nuoret halua olla julkisesti esillä ja muiden arvosteltavana.

Asia ei hämmästytä Tuomista.

– Politiikka on vahvasti profiloitunut tietynlaiseksi tappelemiseksi, muiden puolueiden ja poliitikkojen haukkumiseksi, hän sanoo.

Tuominen harmittelee sitä, että media on omalta osaltaan vaikuttanut tähän. Politikkojen pienetkin virheet nostetaan helposti tikunnokkaan, ja yleinen kulttuuri on negatiivinen.

Vaikka Tuomisen omat kokemukset ovat pääsääntöisesti hyviä, hänkin on saanut kantapään kautta kokea, että sivulauseessa hieman varomattomasti lausuttu sana saattaa päätyä kirkuvaksi otsikoksi.

– Itse en silti pelkää arvostelua. Haluan olla politiikassa mukana, sillä haluan olla osaltani hoitamassa kuntoon monia tärkeitä asioita.

Lapin keskustanuorten airut uskoo myös, että keskustan nuorisokannatus on mahdollista saada nousuun.

– On vakava paikka, jos niin ei tapahdu. Toivoa ei kuitenkaan ole vielä menetetty.