Tutkijat HS:lle: Presidentti Niinistö ei ylittänyt toimivaltaansa – presidentin esittämä ”nyrkki” olisi kuitenkin merkittävä vallankäyttäjä

Koronakriisi

Emeritusprofessori Mikael Hidénin ja professori Janne Salmisen mukaan presidentin ehdotuksessa hallitusta avustavasta kriisiryhmästä ei ole oikeudellista ongelmaa.

Politiikan tutkija Johanna Vuorelma sanoo, että Niinistön esittämästä kriisiryhmästä tulisi huomattava vallankäyttäjä, kertoo Helsingin Sanomat.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö lähetti viime torstaina pääministeri Sanna Marinille (sd) ja ministereille osoitetun sähköpostiviestin, jossa hän esittää kriisiryhmän perustamista koronaviruspandemian takia.

Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden emeritusprofessorin Mikael Hidénin mukaan presidentin toiminnassa ei ole oikeudellista ongelmaa.

– Suomessa on poikkeusolot, joiden aikana tehdään hyvin tärkeitä ja poikkeuksellisia ratkaisuja kovassa kiireessä. Kun tasavallan presidentti tällaisessa tilanteessa esittää ajatuksiaan ratkaisujen valmistelutavoista, minun on hyvin vaikea nähdä, että tässä olisi millään tavoin kyse hänen toimivallastaan saati sen ylittämisestä, Hidén sanoo.

Hän ottaa esille myös sen, että valtioneuvosto on yhdessä tasavallan presidentin kanssa todennut Suomessa vallitsevan poikkeusolot.

Samaa mieltä Hidénin kanssa on Turun yliopiston julkisoikeuden professori Janne Salminen.

– Ei tällainen pohdinta ja kirjeen lähettäminen toimivallan ylitystä merkitse. Kun pohdinnat tehdään tietystä institutionaalisesta asemasta käsin, ne voivat toki herättää tällaisia kysymyksiä, minkä osapuolet tietysti tietävät. Valtioneuvoston ja tasavallan presidentin yhteistoiminalle on tietyt perustuslailliset puitteet.

Politiikan tutkija Johanna Vuorelma Tampereen yliopistosta kiinnittää huomiota siihen, että Niinistön esittämällä ”nyrkillä” olisi presidentin hallitukselle lähettämän viestin perusteella huomattavaa epämuodollista valtaa.

– Pelkästään ongelmien kartoittaminen on politiikassa vallankäyttöä. Tällainen ryhmä siis rajaisi sen, mistä vaihtoehtoja ylipäätään lähdettäisiin hakemaan. Pitäisi olla todella voimakas hallitus, jotta se valitsisi toimenpiteitä ryhmän esittämien vaihtoehtojen ulkopuolelta, Vuorelma sanoo.

Presidentti Niinistö kirjoittaa viestissään, ettei ”tämä ajattelu ole mitenkään pois hallitukselta, vaan lisää”. Vuorelma on eri mieltä.

– Tämä Niinistön väite on mielestäni erikoinen. Vaikka ryhmällä ei olisi muodollista päätäntävaltaa, epämuodollisessa mielessä se olisi valtaa käyttävä elin.