Presidentti Niinistö myöntää IS:lle pohtineensa korona-asiantuntijaryhmän kokoamista – pääministeri Marin ei nähnyt erilliselle kriisiryhmälle tarvetta

”Kävimme torstaina pääministerin kanssa viesteillä hyvin kohteliaan ajatustenvaihdon”
Koronakriisi

Presidentti Sauli Niinistö myöntää pohtineensa, olisiko eri alan asiantuntijoista mahdollista koota koronakriisissä jonkinlainen kriisiryhmä. Hän on pallotellut ajatusta omassa päässään, mutta saanut siihen liittyen yhteydenottoja myös muualta, kertoo Ilta-Sanomat .

Presidentti sanoo IS:lle pitävänsä täysin ymmärrettävänä, jos asia halutaan järjestää toisella tavalla. Hän sanoo käyneensä pääministerin kanssa asiasta hyvin kohteliasta viestinvaihtoa torstaina.

Niinistö kertoo pohtineensa asiantuntijaryhmää, joka voisi pohtia koronatilannetta yhdessä hallinnon kanssa.

– En missään tapauksessa ajattele, että sillä olisi mitään päätäntävaltaa. Ainoastaan, että se nostaisi esiin ajatuksia ja tekisi ehdotuksia.

IS:n tietojen mukaan presidentti lähetti valtioneuvostolle tällä viikolla ideaan liittyen kirjeen sähköpostitse. Hän ei siinä varsinaisesti esittänyt niin sanotun nyrkki-ryhmän perustamista, vaan kirjoitti laveammin kriisiryhmään liittyvästä ideasta.

– Olen esittänyt näitä asioita myös viestitse ja kävimme torstaina pääministerin kanssa viesteillä hyvin kohteliaan ajatustenvaihdon.

Myös IS:n lähteet kuvaavat pääministeri Sanna Marinin (sd) vastausta presidentille hyvin kohteliaaksi.

Valtioneuvoston näkemys asiaan on, ettei erilliselle kriisiryhmälle ole tarvetta. Koronatilannetta hoitaa kansliapäällikköryhmä, jota johtaa pääministerin valtiosihteeri Mikko Koskinen.

Toimivaltuudet asiassa ovat jo ministeriöillä, viranomaisilla ja virastoilla. Valtioneuvostossa katsotaan, että uusi ryhmä siten vain sekoittaisi toimintaa.

Presidentti ja pääministeri Marin oikoivat eilen Twitterissä Iltalehdessä ollutta tietoa siitä, että asia olisi herättänyt tunteita perjantaina pidetyssä Tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa (tp-utva).

Asiaa ei kuitenkaan käsitelty tp-utvassa millään tavalla. Tiedon vahvistavat niin presidentti kuin IS:n lähteetkin. Samalla painotetaan, etteivät äänenpainot asiassa ole missään välissä nousseet puolin tai toisin.

Presidentti Niinistö painottaa, että hänen ja pääministeri Marinin keskusteluyhteys on toiminut koko koronakriisin ajan hyvin.