Tuore pamfletti neuvoo: Politiikan muututtava some-sopivaksi
Puolueiden pitäisi ottaa oppia menestyviltä digiyrityksiltä, politiikan muuntua some-sopivaksi – ja Suomesta voisi tehdä liittovaltion.
Muun muassa tällaisia ideoita ihmisten innostamiseksi politiikkaan tarjoaa Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan tuore pamfletti Pelastakaa puolueet.
Kirjoittajina on kaksi entistä puoluesihteeriä ja nykyistä viestintäyritysten toimitusjohtajaa, Taru Tujunen ja Mikael Jungner, sekä Evan johtaja Matti Apunen.
He hahmottelevat, millainen puolueen pitäisi olla digitaalisessa maailmassa, jossa heidän mielestään vanhat toimintatavat ja organisaatiot eivät enää toimi.
Oppia haetaan muun muassa kyytipalvelu Uberilta ja vaatekauppa Zapposilta.
Vaalisysteemin ja valtiorakenteenkin voisi remontoida.
– Suomen pitäisi pitkällä aikavälillä kehittyä kohti liittovaltion omaista rakennetta, pamfletti esittää.
Tästä seuraisi kirjoittajien mukaan se, että uudistuksia ei tarvitsisi yrittää viedä läpi samanlaisina kaikkialla, kokeilukulttuuri vakiintuisi ja syntyisi maan sisäistä kilpailua, joka hyödyttää esimerkiksi Yhdysvalloissa.
Pamfletti ehdottaa myös välivaaleja, joissa puolet istuvista kansanedustajista voitaisiin vaihtaa ja kansa saisi nopeasti reagoida hallitustyöhön.
Hallitusohjelman pitäisi olla matkan varrella päivittyvä sekä poliitikkojen ja virkamiesten valmisteluaineiston avointa.
Puoluetukea voisi jakaa kaikille ryhmille, jotka ylittävät sovitun äänikynnyksen, ei vain eduskuntapuolueille.
Äänestäjän täytyy tuntea olevansa asiakas.
Uberilta puolueet voisivat pamfletin mukaan omaksua organisoinnin työkaluja ja välineitä – puolueita siis johdettaisiin sovelluksilla.
”Zappostuminen” taas merkitsisi sitä, että toiminnan periaatteiksi otettaisiin joukkoistaminen, matala hierarkia ja avoimuus.
– Äänestäjän täytyy tuntea olevansa asiakas, jota kohdellaan asiakkaana ja joka saa asiakkuudestaan olennaista hyötyä.
– Miten puolue oppisi ajattelemaan äänestäjiä asiakkaina, ei vaalikarjana tai veronmaksajina? kirjoittajat kysyvät.