Saarikko: Politiikan henkilöitymistä ei pidä pelätä
Politiikan henkilöitymistä vastaan ei pitäisi tapella, koska se voi tuoda mukaan uusia ihmisiä. Näin arvioi keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikko.
– Ihmiset voivat puolueen sijaan sitoutua hyvään tyyppiin. Vaalikampanja on selkeä projekti. Täytyy olla kova sissi, että lähtee suoraan paikallisosaston sihteeriksi.
Saarikko kommentoi Matti Apusen, Mikael Jungnerin ja Taru Tujusen ”Pelastakaa puolueet!”- pamflettia keskiviikkona Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n julkaisutilaisuudessa.
Jakamistaloudesta mallia hakevat kirjoittavat esittävät muun muassa, että puolueilla voisi olla löyhästi sitoutuvia puolijäseniä. Saarikko ei tyrmää ajatusta.
– Keskustan jäsenet ja kannattajat ovat itse asiassa vähän eri porukkaa. Miten voisimme vetää näitä kannustajia lähemmäs?
Saarikko arvioi, että keskustan vahvuus on uskallus ottaa saman katon alle erilaisia ihmisiä hiomaan toistensa ajatuksia. Puolueiden ei pitäisi leiriytyä vain samanmielisten seurueiksi.
Julkaisutilaisuudessa kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen viihdytti yleisöä värikkäillä letkaisuilla, mutta äityi myös filosofiseksi. Vartiaisen mukaan suuret aatteet ovat yhteiskunnallisen elämän elähdyttäjiä.
– Kokoomus ajaa liberalismia, keskusta puhuu ihmisyydestä, vasemmistolle solidaarisuus on tärkeä arvo. Ihminen on paljon jalompi olento kuin vain oman edun tavoittelija.
Vartiaisen mielestä äänestäjiä ei pidä kosiskella puhumalla vain siitä, onko roskakori oikeassa paikassa. Poliittiset johtajat, joilla on osuva yhteiskunta-analyysi ja selkeästi viestitty ohjelma, menestyvät vaaleissa.
Ihminen on paljon jalompi olento kuin vain oman edun tavoittelija.
Juhana Vartiainen
Politiikan ulkopuolelta kansanedustajaksi noussut Antero Vartia (vihr.) kertoi olevansa kuin Vaahteramäen Eemeli, jonka on vaikea mukautua puoluekoneistoihin. Hän kritisoi myös opposition toimintaa.
– Ei pidä esittää, että kaikki tehtäisiin kauniimmin. Oppositio on paras paikka puhua kipeistä asioista, koska siellä voi puhua rehellisimmin.